söndag 2 november 2014

Därför ska du köpa... Xbox 360

Jag tänkte inleda en liten serie om varför man ska köpa en rad olika spelkonsoler. I dag är allt fokus på PlayStation 4 och Xbox One, men en anledning till att många väntar med att öppna plånboken är att de äldre konsolerna har ett helt fantastiskt spelutbud. 

För att avgränsa mig kommer endast konsoler som fortfarande tillverkas och funnits ute i minst ett år att inkluderas.

Först ut: Xbox 360.

Xbox 360
Lanserad: November-december 2005 i USA, Europa och Japan
Försäljning: Ca 85 miljoner (hösten 2014)
Mest sålda spel: Kinect Adventures, Halo 3, Minecraft, Call of Duty: Black Ops
Visste du att... konsolen drabbades av överhettning vilket gjorde att runt varannan konsol fick bytas ut innan problemet löstes? En förklaring till att Xbox One är så anskrämligt stor.

Sen till festen? Det gör inget. Det släpps fortfarande spel till Microsofts andra konsol. Här är några skäl till varför du bör köpa en innan den tas ur produktion eller börjar kännas alltför gammal.

För än så länge känns inte Xbox 360 passé. Det brukar annars gå ganska fort när nya konsoler väl har släppts och ögat vant sig vid en renare och snyggare grafik, ett mer modernt gränssnitt och nya funktioner.

Men nej, Xbox 360 känns i allra högsta grad relevant. Inte bara vad beträffar gränssnitt och tjänster utan också när det gäller spelen. För den som ännu inte spelat på Microsofts konsol finns en enorm backlog att bita i.

Det är svårt att bara plocka ut några. Många fantastiska spel saknas därför. Men här är tio spel/spelserier du inte får missa.

Halo 3 (2007)
Det tredje äventyret med Master Chief var dåtidens största lansering någonsin. Hypen var enorm, och i stort levererade Bungie. Halo 3 är fortfarande mångas favorit av de hittills släppta Halo-spelen, och jag kan föstå varför. Frånsett en riktigt tråkig bana mot slutet var detta en riktig smällkaramell rakt igenom. Finalen var nära nog magisk.
Alternativ: Call of Duty: Black Ops 2

Halo: Combat Evolved Anniversary (2011)
För att fira Halos tioårsjubileum släpptes en HD-utgåva av det klassiska första spelet. Har du inte spelat originalet bör du ta chansen att uppleva denna klassiker med bättre grafik och ljud. Har du redan spelat Halo, kan det vara dags att göra det igen.
Alternativ: Gears of War


Alan Wake (2010)
Remedys skräckis har lånat inspiration från såväl Stephen King som Twin Peaks. Skräckreferenserna är många. Du spelar som en plågad författare vars skräckhistorier blir till verklighet. Remedy lyckades skapa fantastiska miljöer och en historia om ljus och mörker som ställer frågan vad som är galenskap och vad som är verkligt. Glöm inte batterierna till ficklampan.
Alternativ: Silent Hill Homecoming

Mass Effect Trilogy (2012)
Jag är inte fullt lika lyrisk som många andra över BioWares rymdtrilogi. Men visst är det tre vackra spel och en välberättad historia. De storslagna miljöerna imponerar, liksom grafiken. För alla som älskar sci-fi är Mass Effect lika obligatoriskt som Star Wars.
Alternativ: Batman: Arkham Origins

BioShock Infinite (2013)
Årets bästa spel, tyckte jag då. Det kan diskuteras (då The Last of Us släpptes samma år), men BioShock Infinite är ett inihelsike bra spel. Det är snyggt, välskrivet, har fantastiska röstskådespelare och en estetik att dö för. Allt kryddat med tidsenlig ragtime. Framför allt tar Irrational spelaren på allvar genom att berätta en komplicerad historia med många bottnar. Det pratas fortfarande om vad spelet egentligen ville säga.
Alternativ: BioShock


Project Gotham Racing 4 (2007)
Tyvärr finns inte Bizarre Creations längre. Men de hann med att skapa en hel bunt riktigt bra och övertygande racingspel. Öppna världar, som numera är det nya svarta, var aldrig något som intresserade Bizarre. I stället fick vi ursnygga men tydligt avgränsade storstadsmiljöer. Det handlade om att rejsa snyggt och med stil.
Alternativ: Forza Horizon 2

Catherine (2011)
Vi vet alla hur hopplöst det är att springa ifrån någon när vi drömmer. Catherine är något så udda som en sorts mardrömssimulator. Kastad mellan natt och dag, mellan dröm och verklighet, måste du balansera förhållandet till kvinnorna Catherine och Katherine. En annorlunda resa, minst sagt. Och därför spännande.
Alternativ: Brothers: A Tale of Two Sons (digitalt)

Sonic & All-Stars Racing Transformed (2012)
Det bästa racingspelet till Xbox 360? Ja, varför inte. Den sjukt underhållande Sonic-racingen är förmodligen det spel jag lagt ned flest timmar på under den förra generationen. Fantastisk Sega-nostalgi, underbar musik och härlig bandesign gör detta till sötma för gommen. Och med marknadens bästa handkontroll blir denna version strået vassare än de övriga.
Alternativ: Blur

Just Dance 3 (2011)
Om du har en Xbox 360 med Kinect finns det ett antal spel som du bör testa. Just Dance 3 är det första. Kinect är för oprecis för att fungera bra i traditionella spel, eller mer seriösa sportspel. Men som danstillbehör fungerar den utmärkt. Just Dance 3 är ett utmärkt partyspel.
Alternativ: Kinect Sports

Condemned: Criminal Origins (2005)
Den stora överraskningen vid lanseringen var Condemned. En mörk och tät mordhistoria i förstapersonsvy. Brutal, spännande. Och med en twist.
Alternativ: The Walking Dead

Red Ring of Death - RROD - var ett stort bekymmer
för Xbox 360 i början. Men dagens modeller
lider inte av överhettning.