torsdag 8 maj 2014

Nintendo tänker nytt


I går kunde vi läsa om Nintendos minst sagt grådaskiga årsrapport med förluster på 1,5 miljarder kronor.

Nu börjar det ändå hända en del. Nintendo sade redan i januari, när de dåliga försäljningssiffrorna över den normalt så starka julhandeln redovisades, att de ska utnyttja Gamepaden mer. Ett led i detta är satsningen på NFC-figurer. NFC, eller near field communication, finns inbyggd i Wii U:s Gamepad men Nintendo har inte gjort någonting av funktionen hittills. Det ska det bli ändring på nu. Även 3DS ska få stöd för NFC under 2015.

Därutöver startar av allt att döma Nintendo en egen Skylanders-satsning. Många har undrat och undrat varför Nintendo inte utnyttjar sina karaktärer bättre. Uppenbarligen har samma fråga ställts av Nintendo själva, för nu har de annonserat Nintendo Figurine Platform.

Detta är figurer som kommer kunna sända och ta emot signaler från spel. Tanken är att dessa ska öka intresset för Nintendos produkter och ge bolaget fler inkomstkällor. Att enbart fokusera på spelkonsoler och spelutveckling skulle vara extremt riskfyllt, särskilt givet hur den bärbara marknaden krymper och Nintendo har uppenbara svårigheter med att matcha sina konkurrenter på den stationära marknaden.

Nintendo har även börjat närma sig mobilmarknaden. Först ut är en Mario Kart-app. Ingenting tyder just nu på att vi kommer få se Nintendo-spel till Android och Ios - däremot har Nintendo äntligen insett att de måste ta med mobiltelefoner och surfplattor i ekvationen.

Som om inte detta vore nog har Nintendos chef Satoru Iwata sagt att företaget ska släppa en ny konsol "på tillväxtmarknader" redan under 2015-2016. Nintendo kommer därmed att frångå den gängse modellen att släppa en och samma plattform globalt utan, som det verkar, anpassa sina produkter mer specifikt till respektive marknad. En reell efterföljare till Wii U väntas nämligen inte förrän tidigast 2016.

Iwata säger att Microsofts approach, att helt enkelt lansera samma produkt i Kina som i resten av världen, inte skulle fungera för Nintendo. Sanningen är nog att den inte kommer att fungera för Microsoft heller.

I takt med att konsolförsäljningen minskar i hemlandet Japan tittar förmodligen Nintendo på Kina men även andra länder där det finns potential och där spelandet, till skillnad från i just Kina, inte har fått kulturellt fotfäste. Nintendos fans blir äldre, och de behöver bredda sin kundbas. Däremot har Nintendo inga planer på att lansera Wii U eller 3DS i Mittens rike. Vilket nog är klokt.

I mina ögon verkar Nintendo ha börjat tänka till. Efter en katastrofal tid med ständiga felbeslut, är det månne ett nytt Nintendo vi börjar se? Låt oss hoppas det.