söndag 1 december 2013

Microsoft vann Black Friday


Black Friday, årets mest köpgalna dag, var i år en kamp mellan sex olika stationära spelformat: Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii och Wii U. Det slutade med seger för Microsoft.

InfoScouts undersökning på andelen av försäljningen under fredagen (gjord på 3 000 kunder hos Walmart och Target) visar att Xbox One hade en andel på 31 procent, Xbox 360 på 30. Först på tredje plats återfanns PS4 med 15 procent, samma siffra som PS3. Wii U låg långt efter på 6 procent.

Siffrorna är inte så överraskande. PS4 var nämligen i princip slutsåld. Efter att Sony sålt en miljon konsoler på en dag vid lanseringen den 15 november har det varit svårt att få tag i en maskin (sannolikt har Sony sett till att förse den europeiska marknaden med maskiner inför lanseringen den 29 i stället för att fylla på lagren i Nordamerika).

Mer anmärkningsvärt är att den åtta år gamla Xbox 360 sålde så pass bra. Här spelar säkert priset in. Walmart sålde den för otroliga 99 dollar och Target lade sig strax över på 129 dollar. Bäst säljande spel var Call of Duty: GhostsSuper Mario 3D World syntes inte till på InfoScouts sammanställning.

Är dessa siffror en värdemätare inför den fortsatta handeln i december? Mycket möjligt. Men om Sony bara kan fylla på sina lager under de kommande två veckorna lär vi få se betydligt bättre siffror för PS4.