tisdag 31 december 2013

Årets succé, fiasko och hjärnsläpp

Det har blivit dags att summera 2013. Ett fantastiskt spel- och filmår men också ett år med massor av ny elektronik. Två nya spelkonsoler har släppts, Samsung har släppt Galaxy S4 och S4 Mini (plus en massa andra modeller), Apple Iphone 5C och 5S, Sony Xperia Z och Z1. Därtill har vi fått Ipad Air, en ny Galaxy Tab 10 och Sonys padda Xperia Tablet Z.

Årets film: Gravity
Jag beskrev filmen som 90 minuters magknip, och det är också vad den är. Men på ett bra sätt. Gravity är oerhört spännande. Sandra Bullock, som vi är vana att se i romantiska komedier, fyller upp både rollen och hela rutan utan problem. Inga stråkar eller onödig sentimentalitet. Det behövs inte i rymden. Gravity visar att uttrycket "less is more" stämmer.


Årets spel: BioShock Infinite
Efter två äventyr på havets botten skickades vi upp över molnen. Irrational gav oss en av årets mest spektakulära spelupplevelser. Mycket hade hänt sedan det första BioShock - men mycket var också sig likt. Med smidigare strider, en minst lika spännande historia, ett fantastiskt soundtrack och oerhört vackra miljöer var BioShock Infinite den definitiva comebacken efter det magra BioShock 2 (som inte utvecklades av Irrational).

Årets lansering: PlayStation 4
Utan ett enda intressant lanseringsspel kom PS4 och slog försäljningsrekord i USA, Storbritannien, Spanien... Ja, tydligen överallt. Folk ville uppenbarligen ha något nytt. En kan hävda att det inte är välförtjänt eftersom Sony misslyckats med att förse konsolen med vettiga releasespel. Men när konkurrensen hette Wii U och Xbox One kunde det kanske bara gå på ett sätt. Efter en fantastisk start måste nu Sony se till att PS4-ägarna får något att spela också under 2014. Och de bör titta närmare på alla rapporter om handkontroller vars styrspakar går sönder efter bara några dagar.

Årets teknikpryl: Surfplattan
Att vissa tydligen trodde att saftcentrifugen skulle bli årets julklapp var nog årets skämt. Det var på förhand givet att det skulle bli surfplattan. Aldrig har det sålts så många, och aldrig har det funnits så många modeller att välja bland.

Oavsett om man föredrar Ios eller Android bjöd 2013 på nya, läckra modeller. Sonys Xperia Tablet Z hör inte till storsäljarna. Men tunn som ett asplöv och med en helt fantastisk skärm är den ett bra val för den Androidvane. Microsofts Surface är en kapabel padda, men den är Microsofts vana trogen stor, tjock och tung. Och alldeles för dyr.

För den som siktar på en mindre modell rekommenderas Samsungs Galaxy Note 8.0, lika stor som Ipad Mini men med en vassare skärm.


Årets telefon: Samsung Galaxy S4 Mini
Samsung lanserade Galaxy S4 i våras, och den har sålt oerhört bra. Men för den som redan äger en S3 finns det ingen anledning att byta. Skillnaderna är kosmetiska. Det är fråga om en uppgradering jämförbar med Iphone 4 och 4S samt 5 och 5S.

Då är den mindre Galaxy S4 Mini en desto trevligare bekantskap. Telefonen är lika stor som en Iphone 5 och därmed mycket smidigare än den stora S3 och S4. Samtidigt har Samsung tryckt in så pass mycket kraft i sin Mini att den inte alls känns som en budgetmodell, vilket S3 Mini faktiskt kändes som. För den som letar en kraftfull smarttelefon med allt som de största och dyraste modellerna erbjuder men önskar ett lite smidigare format, är S4 Mini en fantastisk telefon. Och ett självklart val.

Årets spelsuccé: GTA V
Rockstar har ingen brådska när de utvecklar ett nytt GTA. Men den som väntar på något gott... GTA V blev inte bara seriens största och mest framgångsrika någonsin, utan behövde bara ett dygn för att slå alla tänkbara försäljningsrekord i spelbranschen. GTA V är historiens mest inkomstbringande nöjesprodukt. Det gör inte spelet mer intressant för min del, men det är svårt att inte imponeras av Rockstars ambitioner.


Årets fiasko: Wii U 
Nintendo hade ett års försprång. Av dessa 12 månader gjorde de... ingenting. Försäljningen kollapsade redan i januari. Därefter följde ett halvår av knappt ett enda nytt spel. Ubisoft sköt upp Rayman Legends och beslöt släppa det till andra plattformar. När Nintendo släppte Pikmin 3 och The Legend of Zelda: The Wind Waker HD hände... ingenting. Det är först i december som försäljningen ökat något, men det är en normal ökning för alla format i en köpintensiv period.

På bara några dagar gick Sonys och Microsofts nya konsoler förbi i total försäljning i Storbritannien. Men som The Verge påpekat tänker Nintendo inte i marknadsandelar, och även om Wii U blir ett kommersiellt fiasko kan den faktiskt komma att generera en del inkomster i slutändan. En konsol som säljer 109 000 enheter under en enskild vecka i Japan är givetvis inte död. Men i väst ser det onekligen tyngre ut. 2014 blir ett avgörande år för Wii U.

Årets hjärnsläpp: Xbox One
Microsoft har gjort alla fel man över huvud taget kan tänka sig i år. Avtäckningen av Xbox One var ett storartat fiasko. Av någon anledning tyckte Microsoft att det var bättre att prata om TV-tjänster och Kinect än att visa upp vad konsolen kunde prestera i spelväg. Spelen fick vi se på E3, men de överskuggades av Microsofts idiotiska DRM-planer och Sonys storartade diss. Och därtill kom det höga priset som grädde på moset.

Mycket har hänt sedan dess. Men i grunden är Xbox One fortfarande inte en attraktiv spelkonsol. Den är ful, klumpig och illa byggd. Om man inte gillar Kinect är det bara att bita i det sura äpplet - den följer med i paketet och höjer priset på konsolen. Handkontrollen är den enda ljuspunkten.

Det är tråkigt att se vilken väg Microsoft valde med Xbox One. Efter en så lyckad plattform som Xbox 360 trodde jag att de hade lärt sig vad vi spelare vill ha, att vi föredrar enkelhet och smidighet men utan att för den sakens skull avsäga oss rätten till de spel vi köpt. Med Kinect till Xbox One försöker Microsoft lösa problem som egentligen inte finns.

Jag var också naiv nog att tro att de hade ett ess i rockärmen att imponera oss med. Esset visade sig vara en elak joker. Xbox One är en amerikansk produkt skapad för amerikaner i amerikanska hem.

Inget för trångbodda.