tisdag 29 oktober 2013

"Xbox Ones operativsystem är trasigt"


Uppgifterna om att operativsystemet i Xbox One är trasigt och fungerar riktigt dåligt blir allt fler. De tycks härröra från utvecklare som arbetar med konsolen. Nu kommer de från så pass skilda källor, och trovärdiga sådana därtill, att vi måste börja fundera över om det nog inte ligger en hel del sanning i dem.

Pete Dodd är en av dem som mottagit uppgifterna (han bekräftade exempelvis förseningen av DriveClub innan Sony gjorde det), men totalt tre av varandra oberoende källor säger ungefär samma sak: Bekymren berör operativsystemet, Smartglass och, förvånansvärt nog, Xbox Live. Även utvecklingsverktygen ska vara buggiga.

Så länge du spelar ensam flyter allting på bra, men när du ingår i en grupp börjar problemen. Spelare ramlar ur, chatten krånglar och konsolen kraschar. Problemen ska alltså även drabba Xbox Live. Det vore en katastrof, ty är det på något område som Microsoft legat i framkant i är det onlinetjänster. Xbox Live har varit ett starkt argument att köpa Xbox 360 i stället för PlayStation 3. Tjänsten är Microsofts stolthet sedan tio år tillbaka.

Dessa problem reser en del frågor kring Xbox One som spelplattform. Vi minns avtäckningen av konsolen på Xbox Reveal i maj. En hel värld buade och skrattade ut Microsoft för att Xbox One mer framställdes som en digitalbox än en spelkonsol. Det spelade ingen roll hur många gånger Don Mattrick efteråt upprepade att det var en konsol skapad av spelare, för spelare.

Detta var förstås en PR-slogan, men frågan är om det ens finns någon sanning i Mattricks påstående. Det finns nämligen en del som tyder på att Microsoft vill in på smart-TV-segmentet med egna Netflix-liknande tjänster och att det är Xbox som ska användas för detta. Det finns gott om smarta människor som arbetar på Microsoft, som är engagerade och vill skapa en bra spelplattform för framtiden. Men det kan vara så att de har blivit överkörda om den långsiktiga visionen för Xbox One och tvingats anpassa sig och kompromissa.

Vi ska också bära i minnet att Microsoft så sent som i juni, efter att ha blivit golvade av Sony på E3-mässan, ändrade stora delar av sin plan för Xbox One. Det har förstås påverkat planeringen och arbetet med mjukvaran. Redan i våras cirkulerade dock uppgifter om att Microsoft låg efter i schemat för en höstlansering. Att Larry "Major Nelson" Hryb och Albert Penello twittrar om hur bra Xbox One är hjälper nog föga just nu.

En konsollansering är aldrig en helt prickfri händelse. Xbox 360 drabbades av överhettning och den så kallade Red Ring of Death, Wii U hade ett operativsystem segt som sirap (det har skämtats om det en del) och PlayStation 4 har drabbats av spelförseningar och kommer inte ha alla tjänster tillgängliga när den släpps. Den som köper en konsol på lanseringsdagen köper således en produkt under utveckling. Det finns alltid en risk i det, men för entusiasterna är det värt den risken.

Om ovanstående uppgifter om buggar i operativsystemet i Microsofts nya konsol stämmer kan Xbox One få en osedvanligt skakig start. Sett i skenet av allt detta kanske det inte är så tokigt att Sverige får vänta till 2014, trots allt. Då borde de värsta problemen vara lösta.

Att PSN skulle vara bättre än Xbox Live bådar illa.