onsdag 28 augusti 2013

Sanningens ögonblick väntar Wii U

Sanningens stund närmar sig för Wii U.

Nintendos konsol har som bekant sålt förfärande dåligt under hela året. Huvudorsaken som Nintendo självt pekat ut är bristen på spel. Våren var förutom Lego City Undercover ett enda svart hål. Det är under hösten och vintern det ska vända, har vi fått veta.

Nintendo har under året upprepat att spel som Pikmin 3, The Wonderful 101, The Legend of Zelda: Wind Waker HD och Super Mario 3D World, tillsammans med några exklusiva spel från andra utvecklare, ska få igång försäljningen.

Pikmin 3 släpptes i juli och i början av augusti på de tre stora marknaderna. Exakt hur det har gått i väst vet vi inte än eftersom augusti månad ännu inte är till ända, men Pikmin 3 har endast varit uppe och vänt på topplistorna. Det är inte så förvånande, då inget av de två första spelen var några storsäljare till Gamecube. Det kommer inte Pikmin 3 heller att bli.

I Japan sålde The Wonderful 101 endast i 5 000 exemplar under sin premiärvecka och lyckades faktiskt dra ned försäljningen för Wii U jämfört med veckan före (av en miljon Wii U-ägare är det alltså bara 0,5 procent som hittills köpt spelet). Eftersom det inte direkt är en mainstreamtitel kan vi inte räkna med några försäljningsexcesser i väst heller. I Storbritannien gick spelet in på plats 14.

Återstår Wind Waker HD, som nu fått releasedatumet 4 oktober. Zelda är ett väldigt starkt varumärke, och hade det bara varit ett helt nytt spel hade jag kunnat acceptera tesen att det skulle kunna göra skillnad. Nu rör det sig emellertid om en remake av en tio år gammal Gamecubetitel. Vilket inte känns riktigt lika hett. Rykten om att Nintendo ska bundla spelet med konsolen har hörts, och det är ganska sannolikt. (Uppdatering: Nintendo har bekräftat denna bundle). Det kommer att öka försäljningen, men förmodligen inte tillräckligt mycket.

Super Mario 3D World är Nintendos sista stora spelrelease under 2013, och förmodligen deras starkaste kort. Det släpps i november. I oktober släpps Mario Galaxy-inspirerade Sonic: Lost World och i december återvänder apan i Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Förmodligen bra spel allihop, men ändå tillhörande samma kategori.

Det ser allt mörkare ut för Nintendos planer på att vända utvecklingen för Wii U. Men jag avvaktar nog till efter julhandeln innan jag sätter spiken i kistan på formatet.

 The Wonderful 101 har inte lyckats öka försäljningen för Wii U.