onsdag 14 augusti 2013

Ryktet går...


Tre rykten om PlayStation 4 och Xbox One har dykt upp nyligen, två av dem rör planerade lanseringsdatum.

Varken Sony eller Microsoft har än så länge sagt annat än att maskinerna ska släppas innan julen. Alla har gissat på november (både PlayStation 2 och Xbox 360 släpptes i november i Sverige).

Enligt uppgifter från en person i återförsäljarleden ska Sony saluföra en ny produkt från och med den 21 oktober. Det har tolkats som att det bara kan vara PS4. Vilket i så fall innebär en lite tidigare lansering än många trott.

Samtidigt hävdar Gamereactor att Microsoft, på grund av "translation issues", tvingas skjuta fram lanseringen av Xbox One till 2014 i flera territorier.

Ett annat rykte gäller tillgången till konsoler. Sony ska ha runt 10 miljoner maskiner redo under lanseringsfönstret (hur långt det blir beror förstås på när PS4 lanseras i Japan under nästa år), Microsoft mellan 7 och 9 miljoner.

Hur troliga är då dessa rykten? Jag tror inte att något av dem stämmer helt. Sony kan säkert lansera PS4 redan i oktober, men knappast den 21. En ny spelkonsol lanseras aldrig på en måndag. Senare samma vecka är ett troligare scenario. Då talar vi alltså om USA. Europa skulle i så fall få se PS4 några veckor senare, kanske i mitten av november.

Xbox One försenad till 2014? Inte en chans. Det finns ingen trovärdig källa till ryktet, och heller ingen sannolik anledning till en sådan försening. Xbox One kommer att lanseras i november i USA och Europa. Allt annat vore självmord av Microsoft.

Och så var det tillgången till konsoler. Här har ryktesspridaren tagit i för kung och fosterland. 10 miljoner PS4 skulle möjligen kunna stämma för hela räkenskapsåret 2013-14. Under lanseringsmånaderna november-december är upp till tre miljoner en mer sannolikt siffra. Samma gäller för Xbox One. I vilket fall kan Wii U, som hade sålts i 3,6 miljoner ex så sent som den 30 juni, vara passerad av sina konkurrenter redan i januari nästa år.


Eftersom alla pratar så här i Skandinavien 
uppstår översättningsproblem med Kinect till Xbox One.