lördag 20 juli 2013

Microsoft tjänar pengar - men Surface floppar


Microsoft fortsätter att göra enorma vinster, vilka redovisas i den senaste års- och kvartalsrapporten. Vad sägs om 150 miljarder kronor efter skatt för det senaste året?

Jämfört med för tio år sedan när Xbox-divisionen var ett blödande sår är den i dag en enorm framgång. Entertainment and devices, inom vilken Xbox ingår, ökade intäkterna med sex procent och rörelseresultatet gick spikrakt upp - +123 procent. Mycket tack vare Xbox Live.

Microsoft har nu sålt 78,2 miljoner Xbox 360. Frågan är om den hinner nå 80 miljoner innan Xbox One och PlayStation 4 sätter punkt för denna generation.

Däremot går det desto sämre för surfplattan Surface, Microsofts försök att kontra Apples Ipad. Den gav en förlust på sex miljarder kronor. Nu ska Microsoft fasa ut Surface RT och satsa helhjärtat på den dyrare Surface Pro med Windows 8.

Noterbart är även att Microsoft tjänar en del  pengar på Windows Phone, trots att plattformen bara har några procent av marknaden. Det Microsoft tjänar pengar på här är licenser.

Försäljningen av Surface har gått trögt.