lördag 13 juli 2013

Microsoft är skakat


Microsofts Mark Whitten har i en intervju kommenterat backlashen som företaget drabbats av när de offentliggjort Xbox One - för att sedan tvingas backa på flera avgörande punkter.

Whitten ser inte Microsofts policyändringar som egentliga förändringar. Enligt honom har företaget snarare "adderat" ett val för konsumenterna när det tillät oss att sälja vidare eller låna ut de spel vi köpt på skiva. Han säger sig uppskatta all feedback från konsumenterna och menar, förmodligen korrekt, att det är något helt unikt just för spelbranschen.

Problemet för Microsoft är enligt Whitten att de måste kommunicera mer vad Xbox One handlar om. De har alltså inte lyckats förklara vad som är så bra med konsolen. I viss mån är det sant, men grundproblemet var aldrig att Microsoft inte lyckades förklara storheten i sina policies utan att spelarna helt enkelt inte ville ha dem. Ju tydligare Microsoft blev, desto större blev spelarnas avståndstagande. Så det handlar inte främst om ett kommunikationsproblem utan om strategiska misstag från Microsofts sida. Vilket är desto allvarligare.

Det är smått obegripligt hur Microsoft kunde tas på sängen på detta sätt. Gjorde de inga kundundersökningar? Har de inte följt med i diskussionerna på världens stora spelforum? En snabb anblick hade visat att ilskan mot DRM var synnerligen väntad. Microsoft hade kunnat ändra sina policies internt långt innan Xbox One premiärvisades. Men ibland är stora företag som gigantiska bubblor till vilka omvärlden inte når.

I viss mån har Microsoft satt sig i samma sits som Nintendo gjorde med sin Wii U. Båda missbedömde marknaden på flera viktiga punkter. Microsoft befinner sig ändå i en mer gynnsam position eftersom de har ett starkt tredjepartsstöd och inte ens har lanserat konsolen än. Tiden är på amerikanernas sida, och i slutändan när Xbox One bli en helt OK produkt (om än inte den pryl som tar över vardagsrummet).

Ändå är det förbluffande hur snabbt utför det kan gå. Över en natt lyckades Microsoft tappa nästan all goodwill som de byggt upp under över sju år med Xbox 360. Xbox One kommer därför att stå på minus när den lanseras, och Microsoft måste arbeta hårt för att komma tillbaka på plus igen. Det kan ta flera år.

Avslutningsvis har vi alla frågetecken kring Kinect, kameran som medföljer och kommer att vara en grundläggande del i upplevelsen med Xbox One. Efter övervakningsskandalen som avslöjats av Edward Snowden, där vi nyligen fick veta att Microsoft lämnat över information från Skype till amerikanska underrättelsemyndigheter, känns det inte helt bekvämt med en ständigt påslagen kamera i vardagsrummet. Särskilt inte när den kopplas till en låda tillverkad av Microsoft.

Det är långt ifrån bara foliehattar som börjat värna sin personliga integritet. Microsoft har å sin sida visat att de ger blanka tusan i den. Intresset för en Kinectkamera i hemmet har knappast ökat de senaste veckorna.