måndag 1 juli 2013

Don Mattrick lämnar Microsoft?


AllThingsD rapporterar att Don Mattrick, som varit ansiktet utåt för Xbox de senaste åren i egenskap av chef för Microsofts Interactive Entertainment Business, är på väg bort från Microsoft.

Mattrick ska enligt uppgift vara aktuell för ett nytt toppjobb (kanske VD) hos onlinespelsföretaget Zynga, som har vissa ekonomiska bekymmer.

Varken Microsoft eller Zynga har velat kommentera uppgifterna. Men skulle de stämma är det lite överraskande. Xbox One har presenterats men verkligen inte utan bekymmer. Mycket arbete återstår. Don Mattrick har själv kritiserats för flera av sina uttalanden, bland annat att spelare som inte alltid har tillgång till internet borde satsa på Xbox 360 i stället.

Jag har ingen kunskap om Mattricks förmågor internt. Men utåt är han ingen övertygade och karismatisk personlighet som Nintendo of Americas Reggie Fils-Aime eller Sonys Jack Tretton. Han är blek, kort sagt.

Mattrick har enligt vissa rykten placerats i Electronic Arts, även det ett företag som kämpar med ekonomin. Han har varit hos Microsoft sedan 2007, en händelserik och väldigt framgångsrik tid för varumärket Xbox. Kanske känner han att han uppnått det han vill och är redo för nya utmaningar. Givet framgångarna med Xbox 360 har Mattrick helt klart gjort ett bra jobb.

Microsoft kommer att klara sig bra även utan Don Mattrick. Men stämmer uppgifterna kommer hans avhopp synnerligen olägligt, fem månader före Microsofts största produktlansering sedan Windows.

Dags att plocka tillbaka J Allard!