måndag 29 juli 2013

Asda slutar saluföra Wii U


Asda, Storbritanniens andra största varukedja, slutar att saluföra Wii U.

I en uppföljande kommentar till nyheten hävdar Asda att de däremot kommer fortsätta att sälja Wii U-spel online via Asda Direct. Något annat vore korkat eftersom det är spelen, inte konsolerna, som återförsäljarna tjänar pengar på.

Men beslutet är ändå en markering som indikerar att företagets förtroende för Nintendos konsol i princip är borta. Kedjan vill inte ge Wii U utrymme i butik, vilket är nog så allvarligt.

Asda, som ägs av världens största varukedja Wal-Mart, har tidigare dumpat priset på Wii U till 199 pund för att "testa marknaden". Just nu ser det snarare ut som ett sätt att sälja slut på lagret.

Nintendo vill inte kommentera Asdas beslut närmare utan säger bara att de ser fram emot det kommande året för Wii U. Det är ju nu som spelen börjar komma.

Hur pass illa detta är för Nintendo återstår att se. Asda är en allt-i-allo-kedja likt Wal-Mart. Den når ut till vanliga konsumenter och är därför ett viktigt skyltfönster, inte minst till barnfamiljer. Men så länge enbart Asda fattar beslutet att dumpa Wii U ska det inte dras alltför höga växlar på det. Om andra följer efter är däremot Nintendo riktigt illa ute. Tecknen på att även specialiserade kedjor som Game och GameStop ger Wii U allt mindre plats är redan tydliga.

Det förefaller alltmer som att årets julhandel blir avgörande för om Nintendo kan göra en comeback med Wii U eller om konsolen är förlorad för gott.