fredag 24 maj 2013

Mycket negativt om Xbox One

De negativa uppgifterna om Microsofts nya Xbox One haglar. Från att konsolen inte spelar Xbox 360-spel (bekräftat), att den är avsevärt mindre kraftfull än PlayStation 4 (återstår att se), att independentutvecklarna inte får släppa sina spel själva till konsolen (bekräftat) till att Microsoft kommer att ta ut en avgift på varje begagnat spel som säljs (bekräftat och dementerat).

Det är mycket på en gång här, men det sistnämnda är det som har väckt störst vrede bland gamers. Här föreligger en hel del oklarheter. Microsoft har bekräftat att begagnade Xbox One-spel måste kosta minst 35 pund i handeln. Av denna summa tar Microsoft ut tio procent, vilket ger dem 3,5 pund eller runt 35 kronor för varje spel som säljs vidare. Jättebilliga begagnade spel skulle alltså bli ett minne blott.

Alla spel installeras på hårddisken. Men om du har ett spel, säg Forza Motorsport 5, och vill spela det hos din kompis kan du ta med skivan, logga in på din användare i hans konsol och spela vidare. Om han vill spela ditt spel med sin användare måste han dock betala för det.

Microsoft har blivit giriga. De vill alltså ha betalt varje gång ett spel säljs vidare. Hur detta kommer att påverka återförsäljare som Game och GameStop är oklart i dagsläget, men det kan noteras att kursen för GameStop sjönk efter Microsoft avtäckning av Xbox One i tisdags (Sonys steg däremot).

Förvirringen kring exakt hur allt detta kommer att fungera är total - Microsoft har bekräftat och dementerat om vartannat. För många gamers kan detta bli en deal breaker som gör att de i stället satsar på PlayStation 4 om Microsoft löper linan ut och i praktiken stryper begagnathandeln eller åtminstone formar den efter helt egna villkor.

Fortsättning följer på E3. Det ska sägas att Sony ännu inte har bekräftat att de inte har ett liknande system i tankarna.

Omslagen till Xbox One. Inte fula, men väldigt identitetslösa.