tisdag 31 juli 2012

Låt kunderna avgöra

Elektronikjättarna Apple och Samsung är inne i en synnerligen bitter patentstrid. Eller snarare flera. Apple har redan vunnit en delseger och lyckats få säljförbud på Samsungs surfplatta Galaxy Tab i bland annat Tyskland. Nu gäller striden smarttelefonerna.

Apple kräver ett skadestånd på 18 miljarder av sin konkurrent. Skälet är att Samsung ska ha använt sig av Apples design och pekskärmsteknik. Samsung svarar att de var före med tekniken och att Apple å sin sida stulit trådlös teknik från dem. Och så fortsätter det.

Hela striden känns så oerhört fånig - och onödig. Vi måste komma ihåg att detta är två synnerligen framgångsrika företag. Apple har så mycket pengar att de skulle kunna köpa Ferraribilar till sina anställda om de ville. Samsung har passerat Nokia som världens största mobiltelefontillverkare, en titel finländarna haft sedan 1998. Inget av företagen lider brist på vare sig pengar eller framgång just nu.

Patentstrider som dessa är därför tramsiga. Tekniken i samtliga smarttelefoner är snarlik. Idéer lånas fram och tillbaka, precis som inom alla andra branscher. Låt kunderna avgöra striden i stället.

lördag 28 juli 2012

Ingen mer Indy?

Kort efter den usla Indiana Jones och Kristalldödskallens rike (2008) började det ryktas om ännu en film. Det såg ut som om Harrison Ford, nu 70 år gammal, åter skulle få svinga läderpiskan.

Enligt nya uppgifter finns emellertid ännu inget manus till en femte rulle. Kanske är det så väl att vi slipper en ny Indiana Jones-film. Det räcker gott och väl med äldrevårdens återkomst i The Expendables 2.

fredag 27 juli 2012

Speltoppen vecka 29

De något slumriga sommarmånaderna bjuder som vanligt inte på några större förändringar på den svenska speltoppen. Diablo III klamrar sig alltjämt fast i toppen.

Multiformat
01. Diablo III (PC)
02. Battlefield 3 (PS3)

03. FIFA 12 (360)
04. FIFA 12 (PS3)
05. The Sims 3: Husdjur (PC)
06. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (Wii)
07. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (PS3)
08. Battlefield 3 (PC)

09. Kingdom Hearts 3D: Dream Stop Distance (3DS)
10. The Sims 3 (PC)
11. Battlefield 3 (360)

12. Skylanders Spyro's Adventure Starter Pack (Wii)
13. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (360)
14. The Sims 3: I Rampljuset (PC)
15. FIFA Street (PS3)
16. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (DS)

17. The Sims 3: The Diesel Stuff (PC)
18. World of Warcraft: Battlechest (PC)
19. Super Mario 3D Land (3DS)
20. Mario Kart 7 (3DS)

PC: 7
PS3: 4
360: 3  
3DS: 3
Wii: 2
DS: 1

PC
01. Diablo III
02. The Sims 3: Husdjur
03. Battlefield 3
04. The Sims 3
05. The Sims 3: I Rampljuset
06. The Sims 3: The Diesel Stuff
07. World of Warcraft: Battlechest
08. The Sims 3: Master Suite Stuff

09. Starcraft II: Wings of Liberty
10. The Sims 3: Generations

Xbox 360
01. FIFA 12
02. Battlefield 3
03. Lego Batman 2 - DC Super Heroes
04. FIFA Street
05. Call of Duty: Modern Warfare 3

06. Mass Effect 3
07. Dead Island: GOTY Edition
08. Elder Scrolls V: Skyrim
09. Assassin's Creed: Revelations

10. Kinect Star Wars

Wii
01. Lego Batman 2 - DC Super Heroes 
02. Skylanders Spyro's Adventure Starter Pack
03. New Super Mario Bros. Wii
04. Lego Star Wars III: The Clone Wars
05. Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games
06. Mario Kart
07. Mario Party 9
08. Just Dance 3
09. FIFA 12
10. Lego Harry Potter: Years 5-7

PlayStation 3
01. Battlefield 3
02. FIFA 12
03. Lego Batman 2 - DC Super Heroes
04. FIFA Street
05. Call of Duty: Modern Warfare 3
06. Max Payne 3
07. Assassin's Creed: Revelations
08. NHL 12
09. Batman: Arkham City
10. Gran Turismo 5

Nintendo DS
01. Lego Batman 2 - DC Super Heroes 
02. Pippi Långstrump
03. New Super Mario Bros.
04. Lego Star Wars III: The Clone Wars
05. Lego Ninjago

06. Pokémon White Version
07. Ice Age: Continental Drift

08. The Smurfs
09. Mario Kart

10. Lego Batman


Källa: Dataspelsbranschen

onsdag 25 juli 2012

Lägre förlust än väntat för Nintendo

Nintendo gjorde sin första förlust någonsin under 2011. Skälen var flera, men en till början svag försäljning för Nintendo 3DS (och en efterföljande prissänkning) tillsammans med vikande siffror för Wii var viktiga orsaker.

Under detta räkenskapsårs första kvartal blev dock förlusten lägre än många bedömare väntat sig. Totalt gjorde Nintendo en förlust på 910 miljoner kronor, i sammanhanget inte så mycket att bråka om och ungefär hälften av vad bedömare trott.

Försäljningen för Wii har i princip stannat av med enbart 710 000 sålda enheter under räkenskapskvartalet april-juni (Xbox 360 sålde som tidigare påpekat i 1,1 miljoner exemplar under samma tid). Totalt har Wii sålt i 96,5 miljoner exemplar. Nintendo 3DS är hittills uppe i 19 miljoner sålda enheter.

Nintendo blickar nu framåt. Denna vecka släpps Nintendo 3DS XL, en fetversion av Nintendos bärbara 3D-konsol. I höst, sannolikt i november, släpps Wii U.

En prissänkning på Wii för att säkerställa att konsolen klättrar över 100 miljoner sålda ex vore på sin plats.

tisdag 24 juli 2012

Nolans Batman överlägsen superhjälte

Det pratas om biorekord för nya Batmanfilmen The Dark Knight Rises, men enligt uppgifter som redovisas i DN drog filmen "bara" in drygt 160 miljoner dollar under premiärhelgen, betydligt mindre än de 207 miljoner som Avengers lyckades dra in.

En inte helt osannolik förklaring är att dödsskjutningen i Aurora, Colorado, påverkade negativt. Folk var måhända inte så sugna att gå och se filmen efter detta vansinnesdåd.

Nu lär nya Batman ändå gå starkt. Christopher Nolan har med sina tre filmer gjutit nytt liv i en avsomnad superhjälte som gjorde en stark återkomst i Batman 1989 men som därefter mest blev en pajasfigur i en rad pinsamma Batmanfilmer med olika skådespelare under läderkostymen.

Jag var tveksam inför Batman Begins, men Christian Bale är en utmärkt Batman. Även om det tog lite tid att vänja sig vid hans whiskyröst. Normalt har jag inget till övers för superhjältefilmer, men med Batman har Christpher Nolan lyckats göra en mörk och angelägen historia om etik och moral, om rättsstatens funktion och korruptionens fördärvande kraft. Man behöver inte vara det minsta intresserad av superhjältar för att kunna uppskatta Nolans filmer.

Passande nog har Batman även pånyttfötts i spelvärlden med två riktigt bra licensspel i Batman - Arkham Asylum och Batman - Arkham City. Läderlappen är minst sagt het igen.

I morgon har The Dark Knight Rises biopremiär i Sverige.

fredag 20 juli 2012

Att komma ikapp

Jag har köpt på mig en drös gamla Gamecubespel för en billig penning. En spelgeneration, såväl den förra som den pågående, innehåller alltför många spelsläpp för att det ska finnas tid att uppleva dem alla. Således får man ägna några år åt att komma ikapp.

Problemet med att inte uppleva spelen direkt eller kort efter dess release är att de åldras. Spel åldras med varierande grad av värdighet.

Vissa spelklassiker blir aldrig för gamla. Jag kan ha lika stort nöje tillsammans med Sonic the Hedhehog i dag som för 20 år sedan. Det är lika lättillgängligt och bjuder på samma spelglädje i dag, trots att det rent tekniskt är stenålder. Ett annat mer modernt exempel är Dreamfall till Xbox, som har en rad brister men en så stark historia att det fängslade mig fem år efter release.

Andra spel, däremot, är knappt spelbara i dag. Många tillhör PlayStation-, Saturn- och Nintendo 64-eran då 3D-grafiken slog igenom. Många av de spelen ser helt enkelt förfärliga ut i våra HD-vana ögon. Resident Evil från 1996 är nätt och jämnt spelbart (lyckligtvis finns en remake till Gamecube, men trots den grafiska uppdateringen är de låsta kameravinklarna rena helvetet).

Fullt så illa är det inte ställt med de bättre spelen till Gamecube, Xbox eller PlayStation 2. Ändå blir det tydligt hur snabbt spelen som för bara knappt tio år sedan såg helt fantastiska ut förlorat i attraktionskraft. När jag spelar om Halo förstår jag varför jag älskade det 2002. Men i min Dreamcastsamling finns ganska få spel som jag med handen på hjärtat kan säga har åldrats värdigt.

Spel ska således allra helst upplevas här och nu, i sin egen tidsålder. Inte fem eller tio år senare. Spelmediet är oförsonligt jämfört med alla underhållningsformer, där filmer har en avsevärt längre livslängd och riktigt bra böcker och pjäser i princip är oanfrätta av tidens tand.

Problemet är att det inte finns tid och många skulle heller inte ha råd att köpa alla intressanta spel för nypris. Vi tvingas uppleva vissa av dem i efterhand.

Jag kommer därför fortsätta att leta upp och köpa spel till mina äldre konsoler. Många är trots allt spel jag tidigare ägt men ångrar att jag sålde. Ibland är nostalgi ett så gott skäl som något att köpa en repris av en tio år gammal upplevelse. Och så finns det ju de där spelen som bara måste finnas i samlingen.

F-Zero GX, en gång i tiden rasande vackert och beviset för att Gamecube
kunde konkurrera med Xbox, ser inte alls så märkvärdigt ut i dag.

Tungt för Xbox 360

Den senaste kvartalsrapporten från Microsoft visar att Xbox 360 har sålt i 68,3 miljoner exemplar världen över. Låter de siffrorna väldigt lika de som presenterades i april? Det är för att de också är det. 

Då stod konsolen på 67,2 miljoner. Under kvartalet april-juni har Xbox 360 alltså bara sålt i 1,1 miljoner exemplar, tillika det näst sämsta kvartalet hittills för Microsofts andra spelkonsol. 

Börjar luften gå ur formatet nu? Är köpsuget borta? Inte nödvändigtvis. Även om Xbox 360 har sålt sämre under en längre tid nu är det i höst det ska vända. Då släpps Halo 4Frågan är bara vad Microsoft tror ska locka köpare efter det. 

Det börjar bli dags att blicka framåt mot nästa generation. Men först lär vi få se en prissänkning på Xbox 360, precis som på PlayStation 3.

torsdag 19 juli 2012

Sony håller presskonferens på Gamescom

Sony har bekräftat att de kommer att hålla en presskonferens på Gamescom. Det troliga är att de då kommer att visa upp sin nya PlayStation 3, modell mindre.

En minimodell av PlayStation 3 är Sonys försök att förnya intresset för sin fem år gamla konsol och genom detta försöka stjäla lite uppmärksamhet från Nintendo, som väntas lansera Wii U i november.

Det troliga är att PS3 Mini (vilket den förmodligen inte kommer att heta) släpps redan i september. Till ett förmånligt pris. En god anledning som någon att köpa en PlayStation 3, således.

Presskonferensen hålls den 14 augusti kl. 19.00. Gamescom hålls mellan den 15 och 19 augusti.

Speltoppen vecka 28

Det stora spelsläppet under vecka 28 hette Inversion, men det lyckades inte slå sig in på topp 20 i Sverige. Topplistan är tämligen oförändrad med Diablo III i topp och fortsatt stark försäljning för FIFA 12 och Battlefield 3 tillsammans med relativt nya Lego Batman - DC Super Heroes

Multiformat
01. Diablo III (PC) 
02. FIFA 12 (PS3)
03. Battlefield 3 (PS3)
04. FIFA 12 (360)
05. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (PS3)
06. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (Wii)
07. Skylanders Spyro's Adventure Starter Pack (Wii)
08. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (360)
09. Battlefield 3 (360)
10. Battlefield 3 (PC)
11. The Sims 3 (PC)
12. FIFA Street (PS3)
13. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (DS)
14. Super Mario 3D Land (3DS)
15. The Sims 3: I Rampljuset (PC)
16. The Sims 3: The Diesel Stuff (PC)
17. The Sims 3: Husdjur (PC)
18. FIFA Street (360)
19. Mario Kart 7 (3DS)
20. Max Payne 3 (PS3)

PC: 6
PS3: 5
360: 4  
Wii: 2
3DS: 2
DS: 1

PC
01. Diablo III
02. Battlefield 3
03. The Sims 3
04. The Sims 3: I Rampljuset
05. The Sims 3: The Diesel Stuff
06. The Sims 3: Husdjur
07. The Secret World
08. Call of Duty: Modern Warfare 3
09. Starcraft II: Wings of Liberty
10. Might & Magic: Heroes VI

Xbox 360
01. FIFA 12 
02. Lego Batman 2 - DC Super Heroes 
03. Battlefield 3
04. FIFA Street
05. Dead Island: GOTY Edition
06. Mass Effect 3
07. Call of Duty: Modern Warfare 3
08. Gears of War 3

09. Skylanders Spyro's Adventure Starter Pack
10. Call of Duty: Modern Warfare 2

Wii
01. Lego Batman 2 - DC Super Heroes 
02. Skylanders Spyro's Adventure Starter Pack
03. New Super Mario Bros. Wii
04. Mario Party 9
05. Just Dance 3
06. Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games
07. Lego Star Wars III: The Clone Wars
08. Mario Kart 
09. Super Mario Galaxy
10. FIFA 12

PlayStation 3
01. FIFA 12
02. Battlefield 3
03. Lego Batman 2 - DC Super Heroes
04. FIFA Street
05. Max Payne 3
06. Call of Duty: Modern Warfare 3

07. SSX

08. Dead Island: GOTY Edition
09. Batman: Arkham City
10. Mass Effect 3

Nintendo DS
01. Lego Batman 2 - DC Super Heroes 
02. Pippi Långstrump
03. New Super Mario Bros.
04. Lego Star Wars III: The Clone Wars
05. Pokémon White Version
06. Lego Batman

07. The Smurfs
08. Ice Age: Continental Drift
09. Mario Kart
10. Lego Ninjago

Källa: Dataspelsbranschen

tisdag 17 juli 2012

Wii U släpps troligen i november

Alltmer tyder på en release av Wii U i november. Detta sedan två spel - Segas Sonic & All-Stars Racing Transformed och Namcos Rise of the Guardians - fått releasedatum då. Båda är multiformatsspel och ska även komma till Wii U.

Det är förstås möjligt att de släpps till nuvarande format först och sedan, några veckor senare, till Wii U. Men en sen novemberrelease för Wii U är rätt sannolik. Och Sega råkade faktiskt säga att spelet ska släppas till Nintendos nya konsol i just november.

Det har varit väldigt mycket hysch-hysch kring Wii U. Varken pris, releasedatum eller konsolens specifikationer har konfirmerats av Nintendo. Detta spär givetvis på ryktesspridningen.

Allt pekar dock på att Wii U släpps i butik i slutet av november. I alla fall i USA.

lördag 14 juli 2012

Ny PlayStation 3 på gång

Det har ryktats ett tag om en ny PlayStation 3. En mindre och billigare modell som ska boosta Sonys tredje konsol under det sista året innan PlayStation 4 lanseras.

Vi har väntat på läckta bilder (liknande de vi fick på PS3 Slim). Nu är de här. Slimslim-modellen vinner inga skönhetspriser, men att döma av de bilder som nu har läckt och de jämförelser som kan göras utifrån dessa, är det en klart mindre modell än de två föregående. PS3 Slim är ju faktiskt inte så mycket mindre än den (stiliga) fetmodellen.

En kul detalj är att konsolen verkar vara toppmatad som på den gamla goda tiden. Lite retrodoft, alltså, vilket är oväntat. 

Det ryktas om tre utföranden med olika lagringskapacitet: 16GB (?), 250GB och 500GB. Priset lär bli förmånligt, särskilt för 16GB-modellen vars autenticitet kan ifrågasättas. Vågar vi hoppas på runt 1 500 kronor?

Inget är alltså bekräftat av Sony ännu, men eftersom såväl PS3 Slim som Xbox 360 S läckte på samma sätt är det inte osannolikt att nedanstående bilder faktiskt föreställer Sonys senaste PS3-modell.

Det är alltså kul med rykten och läckor, men på något sätt kan jag sakna tiden då precis allting inte läckte ut innan det utannonserats.
De vetgiriga på Neogaf vet mer.

torsdag 12 juli 2012

Speltoppen vecka 27

Det är sommartorka och Diablo III håller fortet. The Secret World till PC är ensam nykomling. 

Multiformat
01. Diablo III (PC) 
02. FIFA 12 (PS3)
03. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (PS3)
04. FIFA 12 (360)
05. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (Wii)
06. Battlefield 3 (PS3)
07. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (360)
08. Skylanders Spyro's Adventure Starter Pack (Wii)
09. The Secret World (PC)
10. Battlefield 3 (PC)
11. Battlefield 3 (360)
12. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (DS)
13. The Sims 3: I Rampljuset (PC)
14. Ghost Recon - Future Soldier (PC)
15. The Sims 3: Husdjur (PC)
16. FIFA Street (360)
17. The Sims 3 (PC)
18. Super Mario 3D Land (3DS)
19. FIFA Street (PS3)
20. Mass Effect 3 (360)

PC: 7 
360: 5   
PS3: 4
Wii: 2
3DS: 1
DS: 1

PC
01. Diablo III
02. The Secret World
03. Battlefield 3
04. The Sims 3: I Rampljuset
05. Ghost Recon - Future Soldier
06. The Sims 3: Husdjur 
07. The Sims 3
08. Mass Effect 3
09. Call of Duty: Modern Warfare 3
10. The Sims 3: Kate Perry Sweet Treats

Xbox 360
01. FIFA 12 
02. Lego Batman 2 - DC Super Heroes 
03. Battlefield 3
04. FIFA Street
05. Mass Effect 3
06. The Amazing Spiderman
07. Call of Duty: Modern Warfare 2
08. Ghost Recon - Future Soldier
09. Call of Duty: Modern Warfare 3
10. The Elders Scroll V: Skyrim

Wii
01. Lego Batman 2 - DC Super Heroes 
02. Skylanders Spyro's Adventure Starter Pack
03. New Super Mario Bros. Wii
04. Mario Party 9
05. Just Dance 3
06. Lego Star Wars III: The Clone Wars
07. Mario Kart 
08. Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games
09. FIFA 12
10. The Legend of Zelda: Skyward Sword

PlayStation 3
01. FIFA 12
02. Lego Batman 2 - DC Super Heroes 
03. Battlefield 3
04. FIFA Street
05. The Amazing Spiderman
06. Max Payne 3
07. Skylanders Spyro's Adventure Starter Pack
08. Killzone 3
09. Mass Effect 3
10. Call of Duty: Modern Warfare 3

Nintendo DS
01. Lego Batman 2 - DC Super Heroes 
02. Pippi Långstrump
03. New Super Mario Bros.
04. Lego Star Wars III: The Clone Wars
05. The Smurfs
06. Lego Ninjago
07. Mario Kart
08. Ice Age: Continental Drift
09. Pokémon White Version
10. Lego Batman

Källa: Dataspelsbranschen

Microsoft köper Activision?

Det hetaste ryktet i sommartorkan (nåja...) är att Microsoft skulle vara intresserat av Activision. Det är Vivendi som vill sälja sin 60-procentiga andel i utgivarjätten Activision Blizzard och två andra jättar som uppges vara intresserade är Microsoft och Time Warner.

Detta är en affär av monumentala mått. Activision värderas till runt 10 miljarder dollar (cirka 70 miljarder kronor). Det är en summa som få skulle ha råd att lägga upp på bordet. Men Microsoft har förstås pengarna, även om de säkert lär vilja pressa ned priset en aning.

Men stämmer ryktet? Innan vi spekulerar i det kan konstateras att det från Microsofts horisont helt klart finns en logik i att köpa Activision. Det skulle göra att Microsoft lägger vantarna på kassasuccéer som Call of Duty, Diablo och Skylanders. Och eftersom Blizzard ingår i Activision skulle Microsoft även få möjlig ensamrätt på StarCraft-spelen.

Mer behöver inte sägas. Det är en affär som skulle riskera att knäcka Sony fullständigt. Sony har kämpat i motvind denna generation med allt färre exklusiva spel. Microsoft har stärkt sin position med Xbox 360. I fall där spelen även funnits till PlayStation 3 har Microsoft inte sällan köpt till sig extramaterial eller tidsexklusivitet till Xbox 360-versionen. Att göra Call of Duty exklusivt till Xbox skulle slå undan benen på Sony, som inte har ekonomi att matcha detta med egna utgivningar eller köp av spelhus.

Nintendo skulle möjligen klara sig hyggligt ändå, Call of Duty är inte en spelserie som lockar folk att köpa Wii i första hand. Nintendos egna varumärken är fortsatt starka. Men det skulle förstås göra dem ännu mer nischade och mindre intressanta för många spelare som tidigare valt Xbox och PlayStation före Nintendos konsoler.

Det som talar emot köpet är förstås dess storlek. Runt 70 miljarder kronor är enormt mycket pengar, även för en viss amerikansk mjukvarujätte. Tanken är givetvis att det skulle betala sig i längden, men samtidigt bör vi komma ihåg att det är farligt att tro att utvecklingen av nödvändighet fortsätter i samma hjulspår.

Vi kan dra oss till minnes hur tongångarna var när Microsoft köpte Rare från Nintendo. Den gången var prislappen några miljarder kronor. Nu skulle alla stolta serier som älskats till Nintendo 64 plötsligt komma till Xbox. Världsherraväldet låg inom räckhåll. Rare har emellertid knappt presterat ett enda riktigt bra spel sedan Microsoft köpte dem. I dag är det knäpptyst från den gamla studion. 


Call of Duty säljer ofantligt mycket, men inget varar för evigt. Det kommer en dag när spelarna vill ha något nytt, något annat och plötsligt kommer Call of Duty inte vara lika intressant längre. Spel tappar dessutom lite i värde när de blir exklusiva eftersom det alltid finns köpare som inte kommer att köpa en viss konsol. Och Call of Duty kommer förstås inte att sälja i 20 miljoner exemplar till enbart en konsol.

Activision är förstås mycket, mycket större än Rare och är mer än bara ett framgångsrikt FPS. Att äga dem vore en riktig pungspark mot framför allt Sony. Men frågan är om Microsoft verkligen är redo att betala så oerhört mycket pengar. Vi lär snart få veta.

fredag 6 juli 2012

Nights återvänder i HD

Få spel definierar det modiga Sega, proppat med fantasi och skaparlust, som Nights: Into Dreams till Sega Saturn (eller NiGHTS, som det egentligen heter, men någon måtta med versalerna får det vara).

Som liten knodd hade jag som jultradition att spela julversionen av Nights varje julhelg. Den traditionen har kommit av sig sedan min Saturn börjat samla damm i hyllan i mitt vardagsrum.

Sega har inte riktigt lyckats med återupplivandet av sina gamla klassiker de senaste åren. Detta glömmer jag dock fort när jag får veta att mina gamla hjältar planerar att släppa en HD-version av Nights.

Nights är ett typiskt Sega-spel: Inte för alla. Kravlöst, egentligen utan mening, men med en underbar stämning, skön kontroll och... Ja, man bara är när man spelar Nights.

Det återstår att se om Nights: Into Dreams HD lyckas väcka magin som får mig att vilja återuppta min gamla jultradition.

Spelet ska släppas redan i september för nedladdning till PC; Xbox 360 och PlayStation 3.

Nights: Into Dreams - älskat av somliga, obegripligt enligt andra.

torsdag 5 juli 2012

Speltoppen vecka 26

Lego Batman 2 ger Diablo III en match även denna vecka utan att nå ända fram. Men tre placeringar bland de sex bästa får anses vara väl godkänt. Och skulle totalförsäljningen slås ihop är vinnaren sannolikt given.

FIFA 12 tar ett skutt upp under EM-mästerskapets sista vecka.

Multiformat
01. Diablo III (PC)
02. FIFA 12 (PS3)
03. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (PS3)
04. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (Wii)
05. FIFA 12 (360)
06. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (360)
07. Skylanders Spyro's Adventure Starter Pack (Wii)
08. Battlefield 3 (PS3)
09. Battlefield 3 (360)
10. Ghost Recon - Future Soldier (PC)
11. Battlefield 3 (PC)
12. Lego Batman 2 - DC Super Heroes (DS)
13. The Sims 3: I Rampljuset (PC)
14. The Sims 3 (PC)
15. The Sims 3: Husdjur (PC)
16. Mass Effect 3 (360)
17. FIFA Street (360)
18. FIFA Street (PS3)
19. Skylanders Spyro's Adventure Starter Pack (PS3)
20. Mass Effect 3 (PS3)

PC: 6
PS3: 6
360: 5  
Wii: 2
DS: 1

PC
01. Diablo III
02. Ghost Recon - Future Soldier
03. Battlefield 3
04. The Sims 3: I Rampljuset
05. The Sims 3
06. The Sims 3: Husdjur
07. Mass Effect 3
08. Call of Duty: Modern Warfare 3
09. The Sims 3: Kate Perry Sweet Treats
10. Starcraft II: Wings of Liberty

Xbox 360
01. FIFA 12
02. Lego Batman 2 - DC Super Heroes
03. Battlefield 3
04. Mass Effect 3
05. FIFA Street
06. Skylanders Spyro's Adventure Starter Pack
07. Call of Duty: Modern Warfare 3
08. Prototype 2
09. Ghost Recon - Future Soldier
10. The Amazing Spiderman

Wii
01. Lego Batman 2 - DC Super Heroes
02. Skylanders Spyro's Adventure Starter Pack
03. New Super Mario Bros. Wii
04. Just Dance 3
05. Lego Star Wars III: The Clone Wars
06. Mario Party 9
07. FIFA 12
08. Mario Kart
09. Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games
10. Super Mario Galaxy

PlayStation 3
01. FIFA 12
02. Lego Batman 2 - DC Super Heroes
03. Battlefield 3
04. FIFA Street
05. Skylanders Spyro's Adventure Starter Pack
06. Mass Effect 3
07. Max Payne 3
08. The Amazing Spiderman
05. Killzone 3
06. Guitar Hero: Warriors of Rock
09. Call of Duty: Modern Warfare 3
10. NHL 12

Nintendo DS
01. Lego Batman 2 - DC Super Heroes
02. Pippi Långstrump
03. New Super Mario Bros.
04. Lego Star Wars III: The Clone Wars
05. The Smurfs
06. Lego Ninjago
07. Pokémon Black Version
08. Pokémon White Version
09. Lego Harry Potter: Years 5-7
10. Lego Batman

Källa: Dataspelsbranschen

söndag 1 juli 2012

Cruise håller än

Så har jag sent omsider sett Mission: Impossible - Ghost Protocol. Den var faktiskt snäppet bättre än väntat. Jag hade väntat mig en något avdankad uppföljare, en sådan där som man innerst inne önskar inte spelats in. En fjärde film i en filmserie brukar sällan vara särskilt bra. Die Hard 4.0 är ett sådant exempel. Men Tom Cruise vet vad han gör. 

Ghost Protocol är ojämn. Tempot är som väntat hysteriskt, vilket gör att man snabbt glömmer bort de logiska luckor som uppstår emellanåt. Detta är en väl använt knep i actionfilmer. Publiken hinner helt enkelt inte sitta och fundera på hur det de nyss såg gick till eftersom filmen rusar vidare i 180. Ghost Protocol har ett lika högt tempo som Mission: Impossible III, om inte ännu högre.

När den som är bäst, som när Tom Cruise klättrar på utsidan av världens högsta byggnad Burj Khalifa, är det högklassig spänning. Jag, som ogillar höga höjder, spänner varje muskel i kroppen. När den är som sämst är det medelklassaction av vanligt Hollywoodsnitt. Filmen är således något av en bergochdalbana.

Simon Pegg har en mycket större roll denna gång och fungerar precis som tidigare som ett skojfriskt inslag bland de hårdkokta agenterna. Hans komiska talang hade dock kunnat utnyttjas ännu mer. Överlag känns karaktärerna något tråkigare än i seriens bästa film, Mission: Impossible III.

Som helhet är det, förstås, välgjort och polerat. Det är fartfyllt och småputtrigt. Precis som en Mission: Impossible-film ska vara. Jag var lite tveksam, men konceptet håller än. Tom Cruise håller än. Han må vara tokig, men som skådespelare levererar han alltid.