onsdag 5 december 2012

Nokia i kinesiskt samarbete

Som vi tidigare sett har Nokia tappat fotfästet på mobilmarknaden sedan Iphone lanserades 2007. Finländarna missade smarttelefontåget och blev stående på perrongen. Nu har de svårt att komma tillbaka.

Med sina Lumiamodeller har Nokia försökt återvinna kundernas förtroende. Men framgångarna har uteblivit och i försäljningsstatistiken får de storspö av både Apple och Samsung. Det som håller bolaget flytande är försäljningen av traditionella, enklare telefoner. Men det är ingen hållbar inkomst framöver.

Samarbetet med Microsoft och introduceringen av Windows Phone har ännu inte hjälpt. Nu riktar Nokia blicken österut. I ett samarbete med China Mobile ska Nokia lansera nya modeller för den kinesiska marknaden.

Det är förstås en given marknad att fokusera på. Aktiekursen vände uppåt med besked. Men frågan är hur Nokia ska lyckas få kineserna att köpa Lumia i stället för Iphone eller Galaxy S när det inte har gått här i väst.

Uppdatering: Om det stämmer som Ekot hävdar att China Mobile har valt bort Iphone till förmån för Nokias Lumiatelefoner, kan den finska mobiljätten ha något stort på gång. Givet hur operatörer i Sverige har klagat över hur Apple beter sig mot dem (ingen information om leveranser, leveranser av de färger och modeller som Apple själv behagar osv), gör China Mobile i så fall ett spännande val.

Nokia (Nuòjīyà, 诺基亚).