måndag 19 november 2012

Nästa Xbox heter... Xbox?


Rykten om nästa generations Xbox börjar att konkretiseras alltmer. Tidningen Xbox World passar i sitt allra sista nummer på att släppa all information de säger sig ha sammanställt under ett års tid.

Här är huvudpunkterna:

Namnet blir Xbox. Det blir inget suffix på nästa Xbox. Den kommer kort och gott att heta Xbox, precis som den första konsolen från 2001. Lite förvirrande för vissa gamers som varit med under hela resan, men eftersom Xbox 360 kort och gott kallas "Xbox" eller "360" är kanske det enklaste också det bästa. Personligen skulle jag föredra att Microsoft inspireras av Sonys PlayStation Vita och döper nästa konsol till Xbox Vega eller något i den stilen. Bara vi slipper siffrorna.

Xbox kommer att ha 8GB RAM. Om ryktet stämmer är det en riktig best Microsoft planerar.

Quad Core-processor. Xbox World påstår att nya Xbox ska bli "60 gånger mer kraftfull" än Xbox 360. Det betyder inte så mycket i konkreta termer eftersom det beror på hur hårdvarans struktur ser ut och hur mycket minne maskinen får. Men en fyrkärnig processor låter ju flott.

Inbyggd Blu-ray-spelare. I nästa Xbox ersätts DVD med Blu-ray. Ett naturligt steg. Detta betyder också att Microsoft kör en generation till med optisk media, i motsats till vissa rykten som tidigare hävdat att mjukvarujänkarna skulle satsa digitalt med Xbox Live som inköpsställe.

Stöd för AR-glasögon. AR står för augmented reality och kan väl enklast beskrivas som datorglasögon. Se denna lilla visning av Google för att förstå hur sådana skulle kunna fungera i framtiden. Det är helt klart en häftig pryl som kan utvecklas till något stort, men risken för huvudvärk ska aldrig underskattas med sådana här prylar.

3D-ljud. Numera finns även något som kallas tredimensionellt ljud. Xbox ska stödja detta. Men för att verkligen uppleva det på rätt sätt krävs prylar som kostar en smärre förmögenhet. Frågan är därför hur många som verkligen kan uppleva det till fullo under de kommande åren. Å andra sidan är nästa Xbox med all säkerhet en decennielång satsning.

Kinect 2.0. Jo, Microsoft satsar förstås vidare på Kinect. Den nya kameran erbjuder mer kraftfull mjukvara och det sägs att den ska medfölja konsolen. Microsoft vågar kanske inte hoppas på att alla ska köpa den en gång till efter att ha lagt mellan 1 000 och 1 500 kronor på den första versionen till Xbox 360...

Ny handkontroll. Här blir jag lite orolig. Ryktet säger nämligen att Microsoft ersätter sin mycket uppskattade Controller S med en "mindre och mer ergonomisk" kontroll. Jag, som fullkomligt älskar Controller S, ser inte gärna att nästa Xbox får en kontroll som liknar DualShock. I bästa fall lyckas Microsoft överträffa sin nuvarande kontroll. Annars hoppas jag på att den gamla ändå går att använda till nästa Xbox. Dess popularitet är nämligen ingen hemlighet.

Priset?
Så, vad finns att säga om ovanstående? Inget är förstås bekräftat, allt är rykten. Men inget är osannolikt. Jag funderar dock en del kring priset. Nästa generations Xbox verkar fullkomligt fullproppad med teknik och redo för det mesta vi kan vänta oss i framtiden. Det kostar. Men Microsoft är sannolikt inte rädda för att ta en förlust under de första åren och tänker säkerligen väldigt långsiktigt med nästa konsol.

Xbox 360 går snart in på sitt åttonde år (!) och hade nyss en fantastisk spelrelease med Halo 4. Det är inte otroligt att vi får en ännu längre generation nästa gång.

Om vi får tro Xbox World planerar Microsoft en release under första halvåret 2013. Någon emot?

Xbox Worlds rendering av nästa Xbox. Gigantisk är ett understatement.