tisdag 31 juli 2012

Låt kunderna avgöra

Elektronikjättarna Apple och Samsung är inne i en synnerligen bitter patentstrid. Eller snarare flera. Apple har redan vunnit en delseger och lyckats få säljförbud på Samsungs surfplatta Galaxy Tab i bland annat Tyskland. Nu gäller striden smarttelefonerna.

Apple kräver ett skadestånd på 18 miljarder av sin konkurrent. Skälet är att Samsung ska ha använt sig av Apples design och pekskärmsteknik. Samsung svarar att de var före med tekniken och att Apple å sin sida stulit trådlös teknik från dem. Och så fortsätter det.

Hela striden känns så oerhört fånig - och onödig. Vi måste komma ihåg att detta är två synnerligen framgångsrika företag. Apple har så mycket pengar att de skulle kunna köpa Ferraribilar till sina anställda om de ville. Samsung har passerat Nokia som världens största mobiltelefontillverkare, en titel finländarna haft sedan 1998. Inget av företagen lider brist på vare sig pengar eller framgång just nu.

Patentstrider som dessa är därför tramsiga. Tekniken i samtliga smarttelefoner är snarlik. Idéer lånas fram och tillbaka, precis som inom alla andra branscher. Låt kunderna avgöra striden i stället.