tisdag 30 september 2008

PlayStation 4 innan nästa Xbox?

Japanska Watch Impress rapporterar att Sony har skickat ut de första preliminära specifikationerna på PlayStation 4 till japanska utvecklare för att få deras synpunkter på hårdvaran. Sådana uppgifter blir förstås inte hemliga länge numera. Någon har läckt dem till Watch Impress och plötsligt finns de överallt på nätet.

De mycket obekräftade uppgifterna säger:

¤ PlayStation 4 kommer bara att bli två gånger så kraftfull som PlayStation 3, vilket ska jämföras med PlayStation 3 som är 30 gånger så kraftfull som PlayStation 2.

¤ PlayStation 4 kommer att lanseras före nästa Xbox. Detta går stick i stäv med vad Sony tidigare har sagt när de hävdat att PlayStation 3 ska finnas ute i tio år, inte tre och ett halvt.

Tolkningen är att Sony dels försöker närma sig Nintendos strategi genom att inte satsa lika hårt på kraftfull hårdvara, dels göra som Microsoft och försöka få ut sin konsol före konkurrenterna. Det låter onekligen osannolikt. Det ligger ingen ekonomi i att lansera en ny konsol, som är en miljardsatsning, bara några år efter den senaste innan den ens börjat gå med vinst. Sony har dragits med stora underskott, vilket är normalt efter en konsollansering. Problemet har varit att Sony heller inte lyckats sälja PlayStation 3 lika bra som väntat, trots problem för Microsoft och trots att Blu-ray vann kriget mot HD DVD. De senaste veckorna har Xbox 360 sålt bättre än PlayStation 3 även i Japan.

Sony förnekar förstås uppgifterna.

Via GameReactor

måndag 29 september 2008

Mordförsöket på Hitler ur amerikanska ögon

När jag hörde att Tom Cruise skulle spela greve Claus von Stauffenberg i en ny film om de sammansvurnas försök att döda Hitler och ta makten i Tyskland 1944 blev jag genast skeptisk. Allvarligt... Tom Cruise?! Han passar i Mission: Impossible, men som tysk officer i Hitlers Tyskland...? Nja.

Det har gjorts filmer i ämnet förr. Attentatet mot Hitler (originaltitel Operation Valkyrie) med Sebastian Koch (Djävulens arkitekt, De andras liv) i rollen som Stauffenberg kom 2004. Filmen var såvitt jag kunde bedöma historiskt korrekt på många sätt och Koch är en utmärkt skådis, men tempot var för långsamt och filmen blev alldeles för platt och oengagerande - ett rejält misslyckande med tanke på ämnet.

Desto mer action utlovas i amerikanska Valkyrie. Mitt problem är att jag inte gillar att se tyskar bräka på amerikanska, särskilt inte när det rör sig om historiska figurer. Det tar bort stämningen helt. Nu försöker man uppenbarligen kompensera detta med många explosioner och massor av hakkorsflaggor.

En fartfylld resa ser det ändå ut att bli att döma av trailern. Om man nu bara står ut med språket. Det kommer väl en tyskdubbad version vad det lider...

söndag 28 september 2008

Äntligen en snygg Blu-ray-spelare

Att det ska vara så svårt att designa elektronik på ett tilltalande sätt. Ibland undrar man hur företagen tänker. Om man köper något för 5-10 000 till sitt vardagsrum vill man väl att det åtminstone ska se snyggt ut.

Tyska Loewe har i alla fall fattat galoppen med sin Blu-ray-spelare, den första spelaren som faktiskt är snygg och som ställer Sonys och Samsungs skräp i skamvrån.

Ett steg framåt, helt klart. Priset? 1 400 euro. För en maskin som inte klarar mp3 och DivX är det kanske lite i överkant...


torsdag 25 september 2008

Speltoppen vecka 38

Speltoppen vecka 38 visar hur det nya Star Wars-spelet genast vid releasen ör sig populärt hos svenska spelare. Star Wars: The Force Unleashed kniper hela fyra placeringar. Det toppar dessutom försäljningen på PSP. Förstaplatsen tar emellertid Warhammer Online: Age of Reckoning hem. Som vanligt är det en enorm PC-dominans.


Multiformat
1. Warhammer Online: Age of Reckoning (PC)
2. Spore (PC)
3. Star Wars: The Force Unleashed (360)
4. Star Wars: The Force Unleashed (PS3)
5. NHL 09 (360)
6. Crysis Warhead (PC)
7. The Sims 2 Livet i lägenhet (PC)
8. Wii Fit (Wii)
9. Counter-Strike 1: Anthology (PC)
10. World of Warcraft Battlechest (PC)
11. Singstar Svenska hits Schlager (PS2)
12. Star Wars: The Force Unleashed (Wii)
13. Guitar Hero 3: Legends of Rock (PS2)
14. World of Warcraft (PC)
15. Star Wars: The Force Unleashed (PS2)
16. World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)
17. Mario Kart Wii (Wii)
18. Guitar Hero Aerosmith (PS2)
19. The Sims 2 (PC)
20. Counter-Strike Source (PC)

PC: 10
PS2: 4
Wii: 3
360: 2
PS3: 1

PC
1. Warhammer Online: Age of Reckoning
2. Spore
3. Crysis Warhead
4. The Sims 2 Livet i lägenhet
5. Counter-Strike 1: Anthology
6. World of Warcraft Battlechest
7. World of Warcraft
8. World of Warcraft: The Burning Crusade
9. The Sims 2
10. Counter-Strike Source

Xbox 360
1. Star Wars: The Force Unleashed
2. NHL 09
3. Rock Band
4. GTA IV
5. Guitar Hero Aerosmith
6. Project Gotham Racing 4
7. Guitar Hero 3: Legends of Rock
8. Assassins Creed
9. Call of Duty 4: Modern Warfare
10. Battlefield Bad Company

Wii
1. Wii Fit
2. Star Wars: The Force Unleashed
3. Mario Kart Wii
4. Guitar Hero 3: Legends of Rock
5. Super Smash Bros Brawl
6. Wii Play
7. Guitar Hero Aerosmith
8. Super Mario Galaxy
9. Big Beach Sports
10. Mario & Sonic at the Olympic Games

PlayStation 2
1. Singstar Svenska hits Schlager
2. Guitar Hero 3: Legends of Rock
3. Star Wars: The Force Unleashed
4. Guitar Hero Aerosmith
5. WALL-E
6. Lego: Indiana Jones the Original Adventures
7. Buzz: The Mega Quiz
8. Singstar Svenska hits
9. Lego Star Wars: The Video Game
10. Lego Star Wars 2: The Original Trilogy

PlayStation 3
1. Star Wars: The Force Unleashed
2. Buzz! Quiz TV
3. GTA IV
4. Assassins Creed
5. Guitar Hero 3: Legends of Rock
6. Haze
7. Battlefield Bad Company
8. Guitar Hero Aerosmith
9. Burnout Paradise
10. Need for Speed Prostreet

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros
2. Mario Kart DS
3. Spore Creatures
4. Final Fantasy IV
5. Lego: Indiana Jones the Original Adventures
6. The Sims 2 Apartment Pets
7. Guitar Hero: On Tour
8. Råttatouille
9. WALL-E
10. Pokémon Diamond

PSP
1. Star Wars: The Force Unleashed
2. GTA Vice City Stories
3. Final Fantasy VII Crisis Core
4. GTA Liberty City Stories
5. Tekken Dark Resurrection
6. Secret Agent Clank
7. Daxter
8. God of War Chains of Olympus
9. Lego: Indiana Jones the Original Adventures
10. Star Wars Battlefront 2

Källa: Dataspelsbranschen

onsdag 24 september 2008

Gudfadern utsedd till bästa filmen genom tiderna

Gudfadern del I har blivit utsedd till världens genom tiderna nästa film av Empire Magazines läsare. Det är ingen otippad segrare, direkt. Gudfadern brukar toppa listorna över världens bästa filmer och har bara nyligen blivit av med förstaplatsen till Shawshank Redemption (Nyckeln till frihet)på Imdb. Tvåa på Empires lista blev Indiana Jones: Jakten på den försvunna skatten, trea Star Wars: Rymdimperiet slår tillbaka och först på fjärde plats hittar vi Shawshank Redemption. Femma blev Hajen.

Endast Gudfadern och Shawshank Redemption kan kallas riktigt bra filmer bland dessa. Kom igen, Hajen...?! Indiana Jones: Jakten på den försvunna skatten var bra och spännande när man var liten och tyckte att hjältar med fula hattar och piskor var förtrollande, men med dagens glasögon är det faktiskt långt ifrån en bra film. Det är nog en hel del nostalgi som har spelat in i hur folk har röstat. Även regissörer och filmkritiker har fått säga sitt, men de allra flesta röster är från vanliga läsare.

See Empires topp-500-lista här.

I min bok är det Shawshank Redemption som kniper förstaplatsen, före mästerverk som Pianisten, Undergången och Pans Labyrint.

Bäst - enligt många inklusive undertecknad.

Uppåt för Xbox 360 i Storbritannien

Prissänkningen av Xbox 360 har lett till ökad försäljning i Storbritannien. Priset sänktes på samtliga modeller på fredagen och försäljningen ökade med 32 procent under helgen (samtidigt som försäljningen av PlayStation 3 minskade med åtta procent). Liknande tendenser har setts vid tidigare prissänkningar i Storbritannien, men de verkar inte ha hållit i sig särskilt länge. Återstår att se hur länge det håller i sig denna gång. Microsoft behöver öka sin försäljning för att hålla Sony bakom sig totalt sett.

Om försäljningsökningen blir bestående, lär Sony tvingas ta till motåtgärder. Eller kommer höstlineupen till PlayStation 3 tillsammans med lanseringen av Home räcka för att bräcka Microsoft?

Någon kanske anmärker på att Wii inte har nämnts. Det beror på att Wii-försäljningen inte verkar påverkas av någonting (upp tre procent i Storbritannien) av vad konkurrenterna gör. Wii säljer ändå.

tisdag 23 september 2008

Xbox 360 når sex miljoner i Europa


Microsoft har nu meddelat att Xbox 360 passerat sex miljoner sålda enheter i Europa. Det låter lite och det är lite givet det faktum att konsolen snart funnits ute i tre år. Det är inga siffror att skryta med.

Microsoft hoppas emellertid att prissänkningen, som genomfördes i fredags, ska öka försäljningen av maskinen framöver. Någon brist på spel råder knappast. Förutom topptitlar som Halo 3, Mass Effect, Gears of War, Condemned, Eternal Sonata och Ninja Gaiden II har man exklusiva spel som Fable II, Gears of War 2, Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts och satsningar som Lips! och ett uppfräschat Xbox Live att locka med i höst. När nu en svart Elite-konsol går att få för under 3 000 kronor borde det kunna locka en och annan till den mörka sidan...

lördag 20 september 2008

Nya Xbox Live

Xbox Live får ett nytt utseende i höst, något Microsoft valt att kalla New Xbox Experience.

Många har anklagat Microsoft för att stjäla Mii-upplägget från Wii helt och hållet - och visst är upplägget med de nya avatarerna i Xbox Live förvillande lika. Rare, som arbetat med dem, avvisar anklagelserna om stöld och menar att de jobbat med dem längre än så. Det ska dock påpekas att Rare gjort sig kända för att kopiera andra och skapa något bättre själva.

Snart blir Xbox Live lite mer personligt.

Kolla en snabb guidning här.

Xbox Live erbjuder personliga avatarer med början i höst.

fredag 19 september 2008

Xbox 360 chocksäljer i Japan

Jag brukar avhålla mig från att rapportera försäljningslistor från Japan. Dels eftersom mitt fokus är väst på denna blogg, dels eftersom det blir nog många försäljningslistor här ändå. Men jag gör ett undantag denna gång och det beror på att den japanska konsolförsäljningen för vecka 37 ser helt annorlunda ut än vanligt. Xbox 360 brukar nämligen sälja dryga 3 000 enheter per vecka och ligga hjälplöst sist (förra veckan var extra dålig med bara dryga tusen sålda maskiner).

Men med en prissänkning och (kanske framför allt) lanseringen av Square Enix-spelet Infinite Undiscovery når Xbox 360 sensationella 28 188 sålda enheter, bara drygt tusen sämre än storsäljaren Wii. Detta är mig veterligen första gången Xbox 360 gör ett så stort hopp i försäljningen i Japan.

Troligen är detta bara tillfälligt, sannolikt ser vi en återgång till mer normala nivåer redan kommande vecka, men eftersom Microsofts maskin är rätt svår att få tag i på många håll i Japan på grund av låg efterfrågan får det anses vara en bedrift att sälja så pass bra under en vecka.

Försäljningen för vecka 37 i Japan (total försäljning inom parentes):

1. NDS - 63,859 (23,417,921)
2. PSP - 30,156 (10,330,455)
3. Wii - 29,686 (6,750,083)
4. Xbox 360 - 28,188 (671,204)
5. PS3 - 8,053 (2,150,825)
6. PS2 - 7,669 (21,205,738)

"Spring för era liv! Det röda fettot kommer!"

torsdag 18 september 2008

Speltoppen vecka 37

NHL-säsongen drar snart igång och det märks genast i försäljningslistorna. EA:s NHL 09 hoppar genast upp på andra plats. Ut åker däremot Soul Calibur IV med dunder och brak - inte bara från topp 20-listan utan även topp 10-listorna för PlayStation 3 och Xbox 360. Även försäljningen av GTA IV har avtagit betänkligt.

Multiformat
1. Spore (PC)
2. NHL 09 (360)
3. The Sims 2 Livet i lägenhet (PC)
4. Wii Fit (Wii)
5. World of Warcraft (PC)
6. Guitar Hero 3: Legends of Rock (PS2)
7. World of Warcraft Battlechest (PC)
8. Counter-Strike 1: Anthology (PC)
9. World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)
10. Singstar Svenska hits Schlager (PS2)
11. The Sims 2 Ikea Heminredning (PC)
12. The Sims 2 (PC)
13. Mario Kart Wii (Wii)
14. Buzz! Quiz TV (PS3)
15. Counter-Strike Source (PC)
16. Assassins Creed (PS3)
17. Guitar Hero Aerosmith (PS2)
18. New Super Mario Bros (DS)
19. GTA IV (PS3)
20. Lego: Indiana Jones the Original Adventures (PS2)

PC: 9
PS2: 4
PS3: 3
Wii: 2
360: 1
DS: 1

PC
1. Spore
2. The Sims 2 Livet i lägenhet
3. World of Warcraft
4. World of Warcraft Battlechest
5. Counter-Strike 1: Anthology
6. World of Warcraft: The Burning Crusade
7. The Sims 2 Ikea Heminredning
8. The Sims 2
9. Counter-Strike Source
10. Crysis

Xbox 360
1. NHL 09
2. Rock Band
3. GTA IV
4. Guitar Hero 3: Legends of Rock
5. Mercenaries 2: World in Flames
6. Project Gotham Racing 4
7. Battlefield Bad Company
8. Tiger Woods PGA Tour 09
9. Assassins Creed
10. Beijing Olympics

Wii
1. Wii Fit
2. Mario Kart Wii
3. Wii Play
4. Super Smash Bros Brawl
5. Guitar Hero 3: Legends of Rock
6. Big Beach Sports
7. Super Mario Galaxy
8. Guitar Hero Aerosmith
9. Tiger Woods PGA Tour 09
10. Mario & Sonic at the Olympic Games

PlayStation 2
1. Guitar Hero 3: Legends of Rock
2. Singstar Svenska hits Schlager
3. Guitar Hero Aerosmith
4. Lego: Indiana Jones the Original Adventures
5. Singstar Svenska hits
6. Buzz: The Mega Quiz
7. Lego Star Wars: The Video Game
8. WALL-E
9. Naruto: Ultimate Ninja 3
10. Lego Star Wars 2: The Original Trilogy

PlayStation 3
1. Buzz! Quiz TV
2. Assassins Creed
3. GTA IV
4. Tiger Woods PGA Tour 09
5. Haze
6. Guitar Hero 3: Legends of Rock
7. Battlefield Bad Company
8. FIFA 08
9. Mercenaries 2: World in Flames
10. Beijing Olympics

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros
2. Final Fantasy IV
3. Spore Creatures
4. Mario Kart DS
5. Guitar Hero: On Tour
6. WALL-E
7. Lego: Indiana Jones the Original Adventures
8. Råttatouille
9. The Sims 2 Apartment Pets
10. Nintendogs: Dalmatian & Friends

PSP
1. GTA Vice City Stories
2. Ratchet & Clank: Size Matters
3. Tekken Dark Resurrection
4. God of War Chains of Olympus
5. Secret Agent Clank
6. Final Fantasy VII Crisis Core
7. Daxter
8. GTA Liberty City Stories
9. FIFA 08
10. Råttatouille

Källa: Dataspelsbranschen

onsdag 17 september 2008

Xbox 360 blir billigare - igen

Priset på Xbox 360 låg länge stabilt, det dröjde innan Microsoft började justera priset. När de väl börjat har det dock fortsatt i omgångar. På fredag är det dags igen.

Efter ett flertal nya modeller med HDMI-kontakter och större hårddiskar - alla med olika priser - sänker nu Microsoft priset på sina tre Xbox 360-paket. En svart Xbox 360 Elite med 129 gigabytes hårddisk går för första gången att få för under 3 000 kronor i Sverige. Nedanstående priser är sannolikt de priser som Microsoft har tänkt att tävla med i årets julhandel.

Xbox 360 Arcade: 1 799 kr
Xbox 360 Premium: 2 499 kr
Xbox 360 Elite: 2 999 kr

Rena snurren. Xbox 360 är den billigaste maskinen på marknaden.

söndag 14 september 2008

Hem ljuva hem

Ännu har Sony inte lanserat sitt virtuella hem för alla PlayStation 3-spelare, men det närmar sig. Nu finns i alla fall några bilder tillgängliga på Home.

Även Microsoft kommer att lansera en mer avancerad virtuell värld via Xbox Live framöver. Företagen slåss alltså inte bara om din speltid utan numera även om din tid då du inte spelar.



fredag 12 september 2008

Microsofts första kris?

Ända sedan hypen efter Halo 3 lagt sig har Microsoft fått kämpa. Xbox 360 sålde bäst av alla maskiner på marknaden när Halo 3 släpptes iUSA, den gick för en gångs skull om Wii, men har sedan dess lagt sig på betydligt lägre nivåer.

Microsoft har försökt. De har sänkt priset på alla sina modeller, introducerat HDMI-kontakter och nyligen även en 60 gigabytesversion av Xbox 360. Sony har gjort liknande åtgärder för sin PlayStation 3 med en strippad billigare modell och en större hårddisk, vilket tycks ha hjälpt försäljningsmässigt. Den strippade Arcade-versionen av Xbox 360 kostar i dag bara 1 300 kronor i USA, vilket gör den till den billigaste konsolen på marknaden. Men det tycks inte hjälpa särskilt mycket.

Försäljningssiffrorna för augusti månad på Microsofts hemmamarknad släpptes från NPD i natt och det är enbart glad läsning för Nintendo. Vi kan jämföra med februari månad för att få en liten tidsmässig jämförelse (inom parentes) om hur utvecklingen sett ut.

Nintendo DS /518 300 (587 600)
Wii /453 000 (432 000)
PlayStation Portable /253 000 (243 100)
Xbox 360 /195 200 (254 600)
PlayStation 3 /185 400 (280 800)
PlayStation 2 /144 100 (351 800)

Vi ser förvisso ett fall även för PlayStation 3 om vi jämför med februari, men tittar vi på den totala försäljningen för Microsofts och Sonys konsoler har PlayStation 3 passerat Xbox 360 i USA hittills i år och många bedömare tror att det kommer att fortsätta så framöver.

Wii: 4 491 000
PS3:
2 019 000
360:
1 741 000

Ovanstående är riktigt låga siffror för en konsol som i november firar tre år på marknaden och som borde han en mycket stor kundkrets vid det här laget. Xbox 360 har fortfarande ett stort försprång på PlayStation 3 i USA totalt sett (10 895 000 sålda enheter mot 5 262 000), men tendensen är oroväckande. Det har spekulerats om augustisiffror så låga som 150 000 enheter, nu hamnade Microsoft något högre än så. Men fortfarande under 200 000 och fortfarande ljusår från Wii - den konsol som Microsoft fortsätter att hävda kommer att överges av folk som "vill ha mer". Någon sådan tendens finns inte. Tendensen är snarare fallande för Xbox 360, inte för Wii.

Problemet för Microsoft är att de redan har bränt det bästa krutet. Halo 3 är släppt. Något som kan matcha den releasen finns inte. Kvar finns Fable II, uppföljare till Mass Effect, ett antal rollspel och FPS och givetvis det hett efterlängtade Gears of War 2. Men säljer GoW 2 verkligen konsoler och räcker sådana spel verkligen för att slå Sony i längden?

Det är kanske för tidigt att prata om kris för Xbox 360, men tendensen har varit tydlig. I Japan är slaget sedan länge förlorat. I Europa går det mycket trögt. Och i USA hålls ställningarna med nöd och näppe. Microsoft behöver rulla fram reservstyrkorna nu för att få igång sina trupper igen.

Kris på gång?

torsdag 11 september 2008

Speltoppen vecka 36

Speltoppen för vecka 36 bjuder på några nya titlar. Will Wrights storslagna PC-titel Spore hoppar genast upp i topp. Passande nog ligger The Sims 2 på en andraplats. Till Xbox 360 tar sig sandlådeäventyret med vapen i hand, Mercenaries 2, genast upp på förstaplatsen och når en bra fjärdeplats totalt. Att leka med fordon och vapen i öppna världar fortsätter att vara en populär syssla bland gamers, vilket en fortsatt stark placering för GTA IV också bekräftar.

Multiformat
1. Spore (PC)
2. The Sims 2 Livet i lägenhet (PC)
3. Guitar Hero 3: Legends of Rock (PS2)
4. Mercenaries 2: World in Flames (360)
5. World of Warcraft (PC)
6. Counter-Strike 1: Anthology (PC)
7. GTA IV (PS3)
8. Buzz! Quiz TV (PS3)
9. World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)
10. World of Warcraft Battlechest (PC)
11. GTA IV (360)
12. Mercenaries 2: World in Flames (PS3)
13. Mario Kart Wii (Wii)
14. The Sims 2 Ikea Heminredning (PC)
15. The Sims 2 (PC)
16. Singstar Svenska hits Schlager (PS2)
17. Naruto: Ultimate Ninja 3 (PS2)
18. Lego: Indiana Jones the Original Adventures (PS2)
19. Super Smash Bros Brawl (Wii)
20. Counter-Strike Source (PC)

PC: 9
PS2: 4
PS3: 3
360: 2
Wii: 2


PC
1. Spore
2. The Sims 2 Livet i lägenhet
3. World of Warcraft
4. Counter-Strike 1: Anthology
5. World of Warcraft: The Burning Crusade
6. World of Warcraft Battlechest
7. The Sims 2 Ikea Heminredning
8. The Sims 2
9. Counter-Strike Source
10. Crysis

Xbox 360
1. Mercenaries 2: World in Flames
2. GTA IV
3. Rock Band
4. Project Gotham Racing 4
5. Guitar Hero 3: Legends of Rock
6. Battlefield Bad Company
7. Too Human
8. Soul Calibur IV
9. Infinite Undiscovery
10. Tiger Woods PGA Tour 09

Wii
1. Mario Kart Wii
2. Super Smash Bros Brawl
3. Guitar Hero 3: Legends of Rock
4. Wii Fit
5. Wii Play
6. Big Beach Sports
7. Guitar Hero Aerosmith
8. Super Mario Galaxy
9. Tiger Woods PGA Tour 09
10. Mario & Sonic at the Olympic Games

PlayStation 2
1. Guitar Hero 3: Legends of Rock
2. Singstar Svenska hits Schlager
3. Naruto: Ultimate Ninja 3
4. Lego: Indiana Jones the Original Adventures
5. Guitar Hero Aerosmith
6. Lego Star Wars: The Video Game
7. WALL-E
8. Singstar Rock ballads
9. Buzz: The Mega Quiz
10. Singstar Svenska hits

PlayStation 3
1. GTA IV
2. Buzz! Quiz TV
3. Mercenaries 2: World in Flames
4. Assassins Creed
5. Tiger Woods PGA Tour 09
6. Battlefield Bad Company
7. Haze
8. Guitar Hero 3: Legends of Rock
9. FIFA 08
10. Need for Speed Prostreet

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros
2. Final Fantasy IV
3. Mario Kart DS
4. The Sims 2 Apartment Pets
5. Spore Creatures
6. Lego: Indiana Jones the Original Adventures
7. Guitar Hero: On Tour
8. WALL-E
9. Råttatouille
10. Pokémon Diamond

PSP
1. GTA Liberty City Stories
2. Ratchet & Clank: Size Matters
3. Final Fantasy VII Crisis Core
4. GTA Vice City Stories
5. Tekken Dark Resurrection
6. God of War Chains of Olympus
7. Daxter
8. Secret Agent Clank
9. Star Wars Battlefront 2
10. Lego: Indiana Jones the Original Adventures

Källa: Dataspelsbranschen

tisdag 9 september 2008

Inside Man får uppföljare

Spike Lees välgjorda bankrånarfilm Inside Man, där Clive Owen spelade ledaren av en skickligt iscensatt bankkupp och där Denzel Washington porträtterade polisens förhandlare på utsidan, ska få en fortsättning. Manuset till uppföljaren ska enligt uppgift skrivas av mannen bakom utmärkta Hotel Rwanda, Terry George.

Det låter onekligen spännande. Inside Man var inte unik, men den var smart, välspelad och välregisserad. Med Terry George bakom manuspennan kan det bli väldigt bra, men uppföljare är alltid knepiga. Särskilt uppföljare till filmer vars slut inte alls hintar om en fortsättning. Vi väntar med spänning...

"C'mon, don't bullshit a bullshitter!"

fredag 5 september 2008

Ny Ghostbusters?

En tredje Ghostbusters-film har det pratats om länge. För inte så länge sedan bekräftades nära nog en tredje del men när det stod klart att filmen skulle bli datoranimerad tappade i alla fall jag intresset. Det blev till slut ett dator- och TV-spel, inget annat.

Columbia Pictures har dock inte gett upp. De har anlitat två manusförfattare (Lee Eisenberg och Gene Stupnitsky) för att skriva på ett manus. Tanken är att återförena de fyra spökjägarna Bill Murray, Dan Akroyd, Harold Ramis och Ernie Hudson.

Jag tror att det finns goda chanser för en tredje Ghostbusters-film att kamma in en hel del pengar. Många minns 80-talsfilmerna med glädje och nostalgi och lyckas man bara skapa ett bra och träffsäkert manus med den underfundiga humorn och inte fegar ur och gör en Disneyversion av det hela, kan det bli bra. Men det är alltså långt ifrån klart att det blir något alls - och chansen att samla de fyra igen är begränsad med tanke på att alla, inte minst Bill Murray, har gått vidare i sina karriärer.

Who ya gonna call?

torsdag 4 september 2008

Speltoppen augusti 2008

Speltoppen påverkas alltid av prissänkningar på spelen. Därför letar sig exempelvis Project Gotham Racing 4 in på tio-i-topp till Xbox 360 igen efter en lång tid ute i kylan. För augusti månad ser vi att musikspelen har fortsatt att dominera (fem av tio topptitlar till PlayStation 2!). Detta verkar även artisterna själva har förstått. Smashing Pumpkins nästa singel kommer att säljas tillsammans med kommande Guitar Hero: World Tour.

Multiformat
1. The Sims 2 Livet i lägenhet (PC)
2. Mario Kart Wii (Wii)
3. The Sims 2 Ikea Heminredning (PC)
4. Rock Band (360)
5. Guitar Hero 3: Legends of Rock (PS2)
6. World of Warcraft (PC)
7. Super Smash Bros Brawl (Wii)
8. World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)
9. Guitar Hero Aerosmith (PS2)
10. The Sims 2 (PC)
11. Counter-Strike 1: Anthology (PC)
12. Singstar Svenska hits Schlager (PS2)
13. World of Warcraft Battlechest (PC)
14. GTA 4 (360)
15. GTA 4 (PS3)
16. Soul Calibur 4 (PS3)
17. Soul Calibur 4 (360)
18. Wii Fit (Wii)
19. The Sims 2 Kök & badrum (PC)
20. Singstar Svenska hits (PS2)

PC: 8
PS2: 4
360: 3
Wii: 3
PS3: 2


PC
1. The Sims 2 Livet i lägenhet
2. The Sims 2 Ikea Heminredning
3. World of Warcraft
4. World of Warcraft: The Burning Crusade
5. The Sims 2
6. Counter-Strike 1: Anthology
7. World of Warcraft Battlechest
8. The Sims 2 Kök & badrum
9. Crysis
10. Counter-Strike Source

Xbox 360
1. Rock Band
2. GTA 4
3. Soul Calibur IV
4. Battlefield Bad Company
5. Guitar Hero 3: Legends of Rock
6. Beijing Olympics
7. Project Gotham Racing 4
8. Guitar Hero Aerosmith
9. Assassins Creed
10. FIFA 08

Wii
1. Mario Kart Wii
2. Super Smash Bros Brawl
3. Wii Fit
4. Guitar Hero 3: Legends of Rock
5. Wii Play
6. Super Mario Galaxy
7. Guitar Hero Aerosmith
8. Mario & Sonic at the Olympic Games
9. The Legend of Zelda: The Twilight Princess
10. Call of Duty 3

PlayStation 2
1. Guitar Hero 3: Legends of Rock
2. Guitar Hero Aerosmith
3. Singstar Svenska hits Schlager
4. Singstar Svenska hits
5. Lego: Indiana Jones the Original Adventures
6. Kung Fu Panda
7. FIFA 08
8. Lego Star Wars: The Video Game
9. Buzz: The Mega Quiz
10. Singstar Summer Party

PlayStation 3
1. GTA 4
2. Soul Calibur IV
3. Battlefield Bad Company
4. Buzz! Quiz TV
5. Beijing Olympics
6. Assassins Creed
7. Guitar Hero 3: Legends of Rock
8. FIFA 08
9. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
10. Guitar Hero Aerosmith

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros
2. Guitar Hero: On Tour
3. Råttatouille
4. Mario Kart DS
5. Lego: Indiana Jones the Original Adventures
6. Mario & Sonic at the Olympic Games
7. Ben 10
8. Pokémon Diamond
9. Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Darkness
10. Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Time

PSP
1. GTA Liberty City Stories
2. Final Fantasy VII Crisis Core
3. GTA Vice City Stories
4. Ratchet & Clank: Size Matters
5. Tekken Dark Resurrection
6. Daxter
7. Secret Agent Clank
8. God of War Chains of Olympus
9. FIFA 08
10. Lego: Indiana Jones the Original Adventures

Källa: Dataspelsbranschen.

Sega nu och då


I aprilnumret av Super PLAY 2001 skrev dåvarande chefredaktören för tidningen Tobias Bjarneby om Segas beslut att lägga ned Dreamcast och dra sig ur hårdvarubranschen. Under rubriken "Inga förlorare" hyllade Bjarneby det Sega som varit och visade tillförsikt för det Sega som komma skulle. Virtua Fighter 4 till PlayStation 2 var beviset för att Sega skulle "fortsätta leda utvecklingen, även utan Dreamcasts hjälp". Plötsligt, menade Bjarneby, inser alla att det var "det bästa som kunde hända konsolvärlden". "Det är först nu som Sega på allvar kan ägna all sin tid åt de originella, ofta helt banbrytande titlar som de alltid har producerat." Orden sved för alla Sega-fanboys där ute.

Över sju år. Så länge har det gått sedan Sega försvann som konkurrent till Nintendo och Sony. Det är en ganska lång tid i den riktiga världen men i spelvärlden är det en evighet. Tänk bara vad som har hänt sedan våren 2001. Microsoft har klampat in med Xbox och Xbox 360. Sony har släppt en bärbar spelmaskin, PSP. Nintendo har med Nintendo DS och Wii erövrat förstaplatsen i spelvärlden för första gången sedan Super NES dagar. Men vad har hänt med Sega under denna tid?

Jag var Sega-spelare. Det var väl min brors fel. Han köpte Master System när alla andra spelade NES. Sedan blev det Mega Drive av bara farten och efter att ha blivit förälskad i Sonic the Hedgehog var jag fast. Nintendo kunde jag spela hos kompisar, men hos mig var det Sega som gällde. Och det var faktiskt coolt på den tiden. Alla ville spela Sonic. Sedan gick det utför. Mitt spelintresse svalnade i takt med att Sega sköt sig själva i foten med Mega-CD och 32X och jag köpte Segas PlayStation-konkurrent Saturn redan när 32-bitsslaget var förlorat för Segas del. Jag gladdes åt NiGHTS och Sega Rally och en bra maskin var Segas konsol utan tvivel, men särskilt coolt var det inte längre att spela Sega.

I Sonic 3 pressades Mega Drive till bristningsgränsen.

Allt förändrades med Dreamcast. Nu var Sega tillbaka igen och allt pekade åt rätt håll. Maskinen slog försäljningsrekord vid releasen i Storbritannien, kunde vi läsa i svenska och utländska spelmedier. Sega kunde inte möta efterfrågan. Det är först i efterhand som vi kommit att förstå hur chanslösa Sega egentligen var mot Sonys PlayStation 2 från första början. Men under dessa tappra år, från releasen i Japan 1998 och släppet i Sverige ett år senare till den där tunga våren 2001, vände Sega ut och in på sig självt för att producera och släppa de mest fantastiska och innovativa spel som företaget skapat sedan Mega Drives dagar.

Shenmue. Jet Set Radio. Crazy Taxi. Virtua Tennis. ChuChu Rocket!. Skies of Arcadia. Phantasy Star Online. Samba de Amigo. De geniala och inte sällan banbrytande spelen var många. Sega stod för oförfalskad spelglädje. Även Sonic fick sin revansch. Efter att ha traskat omkring i en fejkad 3D-värld och sprungit häcken av sig i ett vackert men icke desto mindre halvdant racingspel (Sonic-R) till Saturn, återvände igelkotten i bländande form i Sonic Adventure och gav alla Sonic-abstinenta fans deras lystmäte. Att spelet faktiskt hade oerhörda brister i bandesign, upplägg och inte minst kontroll svalde vi med glädje. Där och då fanns bara just nu och just då var Sonic Adventure det vackraste och häftigaste vi sett.

Phantasy Star Online gjorde att teleräkningarna sköt i höjden.

Phantasy Star Online var en liten revolution. Äntligen kunde vi spela online med vår spelkonsol. Detta hade skett långt tidigare, men det var Sega som på allvar förde fram tekniken tillsammans med ett riktigt bra onlinespel. Deras onlinesatsning Dreamarena skulle snart komma att sväljas som en munsbit av Microsofts Xbox Live, men när både Nintendo och Sony vägrade att över huvud taget diskutera onlinestrategier levererade Sega onlinespel rakt in i våra vardagsrum - via ett inbyggt modem i konsolen. På en knackig modemlina räddade vi världen.

Med Jet Set Radio introducerade Sega den så kallade cel-shadingtekniken, den "tecknade" grafik som kommit att bli mycket populär. Spelet var provocerande för vuxenvärlden då det faktiskt gick ut på att tagga ned hela stadsdelar och fly undan den minst sagt hetlevrade polischefen, som mer än gärna satte in allt från stridsvagnar till fallskärmsjägare mot syndaren. Att spelet fick en lanseringskampanj i San Francisco samtidigt som stadens borgmästare försökte bekämpa klottret, kändes väldigt mycket Sega...

Jet Set Radio var själva symbolen för Sega: utmanande,
provokativt och fullproppat med attityd.

Shenmue skulle vara flaggskeppet, spelet som sålde Dreamcast till världen. Det var mer grafiskt imponerande än någonting annat vi skådat, detaljrikedomen i människornas ansikten och i stadsmiljöerna var fantastiska. Spelet var episkt och skulle vara den första delen i en lång saga som fötts i Yu Suzukis drömmar. Men spelen blev inte den framgång som Sega hoppats på och så desperat behövde med tanke på de enorma utvecklingskostnaderna (Shenmue II släpptes senare och konverterades även till Xbox, utan framgång hos köparna). Många håller dock fortfarande Shenmue som ett av de bästa spelen någonsin och undertecknad är en av dem. Men någon avslutning på sagan lär vi aldrig få.

Många trodde att Sega skulle fortsätta att våga, att leda utvecklingen. Det var nog så Tpbias Bjarneby tänkte när han skrev sin ledare våren 2001. I stället blev det tvärtom. Vi fick några halvdana uppföljare till tidigare succér (Crazy Taxi 3 till Xbox var hopplöst föråldrat, Jet Set Radio Future till samma format var sämre än originalet på samtliga punkter förutom grafiken och uppföljarna till Phantasy Star Online lyckades inte alls ta de nya konsolernas styrkor tillvara). Sega stagnerade. Förutom den geniala bagatellen Super Monkey Ball till Gamecube var det mycket litet som tydde på att det ens var samma företag vi såg.

Omställningen från hårdvaruutvecklare till mjukvaruföretag är en förklaring. Men faktum är att mycket bra folk har lämnat Sega sedan tiden det begav sig och att de nya idéerna som föddes under Dreamcaståren inte längre är fräscha och aktuella. Det behövs ett nytänkande som tyvärr verkar saknas i dagens Sega. Den där gamla välkända logotypen står för något helt annat i dag än vad den gjorde för bara åtta år sedan.

Det Sega vi såg år 2000 var ett kaxigt, innovativt och på många sätt framgångsrikt företag. Skillnaden mot i dag är slående på många sätt. Men år 2000, när de bästa spelen nådde oss, gjorde Sega stora underskott. Idag går företaget med vinst. Världen har onekligen förändrats.

Dreamcast blev Segas sista spelkonsol. I dag är företaget enbart inriktat på
spelutveckling.
Frågan är om vi spelare tjänat på detta, som vissa påstod att vi skulle.