lördag 31 maj 2008

Donnie Darko får uppföljare


Det blir en uppföljare till den kultförklarade Donnie Darko, där vi såg bland andra Jake Gyllenhaal. Jag gillar verkligen Donnie Darko, den är snyggt gjord och bär på en tilldragande mystik. Det finns nästan lika många tolkningar av filmen som det finns fans. Men det finns filmen som inte lämpar sig att bygga vidare på och jag misstänker starkt att detta är en sådan film.

Uppföljaren, S Darko, utspelas sju år efter den första filmen och handlar om Samantha ("Sam"), som är Donnies lillasyster i den första filmen och spelas av Daveigh Chase. Hon beger sig tillsammans med en väninna till Los Angeles för att jaga kaninen Franks spöke. Där utsätts de för något liknande som drabbade hennes storebror i den första filmen.

Regissören till Donnie Darko, Richard Kelly, är inte inblandad i uppföljaren. Filmarbetet satte igång nu i maj.

fredag 30 maj 2008

Sony snackar dåtid och framtid


Sonys Howard Stringer intervjuades nyligen på All Things D[igital] och kommenterade både Sonys utveckling av supertunna skärmar, svårigheterna för PlayStation 3 och varför Blu-ray vann HD-kriget.

I jakten på ännu plattare TV- och datorskärmar utvecklas just nu OLED-tekniken i snabb takt och Sony är med i kampen. De utvecklar en OLED-skärm med en kontrast på 1 000 000:1 och en ljuskapacitet som överstiger dagens LCD-skärmar hundra gånger om. Den tunnaste skärmen är ynka 0,3 millimeter tjock, alltså tunnare än ett kreditkort. Tekniken är emellertid oerhört dyr, en 11-tumsskärm skulle i dag kosta 2 500 dollar att köpa. En 27-tummare är på gång, lovar Sony. Precis som med all ny teknik kommer det att vara entusiasterna som står först i kö att lägga snuskiga belopp på den nya tekniken när den väl släpps i butik. Det lär dock dröja innan OLED-skärmarna kan massproduceras till rimliga priser. Frågan är hur dagens Blu-ray-format kommer att kunna utnyttja morgondagens supertunna skärmar med mångdubbelt bättre upplösning än dagens...? Har vi ett nytt super-HD-format att vänta?

Från HD-skärmar till HD-film. Stringer gläds åt att Blu-ray gick segrande ur striden mot HD DVD, men förnekar bestämt att det skulle vara pengar inblandat. Han gör den uppenbara analysen att Blu-ray vann tack vare den inbyggda driven i PlayStation 3 och lägger till att om formatet förlorat hade det på hans gravsten stått "Betamax 2".

Stringer erkänner att PlayStation 3 levde på konstgjord andning ett tag och att utvecklingskostnaderna för konsolen var "katastrofala". Nu tycks det dock gå bättre.

torsdag 29 maj 2008

Axel Foley gör comeback


Sylvester Stallone har återuppväckt både Rocky och Rambo för att få igång sin slumrande skådespelarkarriär igen. Harrison Ford har nyss klätt på sig sina gamla trasor och tagit piskan i handen för att spela den gamle äventyraren Indiana Jones i en fjärde film. Nu är det dags för - trumvirvel - Axel Foley att göra comeback. Snuten i Hollywood 4 är på gång.

Jag vet inte om Hollywood går på tomgång eller om det bara handlar om gamla avdankade skådisars sista utväg att tjäna lite pengar sedan karriären gått i stå. Men börjar det inte bli väldigt många uppföljare till filmserier som vi trodde var sedan länge begravda och glömda?

Jag gillade Snuten i Hollywood-filmerna och till skillnad från många andra tyckte jag även om den tredje filmen. Jag har därför egentligen alls inget emot att det görs en fjärde film, den kanske rent av kan bli bra. Men konceptet känns faktiskt inte överdrivet fräscht. Den första filmen släpptes 1984 och den tredje tio år senare. Nu, 14 år senare, har alltså Eddie Murphy - som knappt har gjort en enda vettig filmroll under dessa år - åter beslutat sig för att ikläda sig rollen som rappkäftade Axel Foley. Det kommer dock krävas ganska mycket mer än tidigare för att tillfredsställa biopubliken när filmen har premiär 2010.

EU världens näst största marknad

EU är världens nästa största spelmarknad. Under 2007 omsatte spelindustrin 7,3 miljarder euro i EU mot 6,9 miljarder euro i USA. Den asiatiska marknaden, i praktiken Japan, är fortfarande världens största marknad för spel med en omsättning på 7,4 miljarder euro. Europa är alltså inte alls långt efter det speltokiga landet i öster.

Vad kan vi utläsa av dessa siffror, då? Rimligen att Europa borde vara mer prioriterat än det är i dag. Visst har det blivit bättre de senaste 10 åren, men fortfarande släpps många spel bara i Japan. Det var en seg process att få japanska utvecklare och utgivare att förstå att det faktiskt finns många rollspelssugna spelare i vår del av världen.

Kanske kan vetskapen om att Europa kan vara framtidens största spelmarknad göra utgivare mer angelägna om att släppa spelen på den europeiska marknaden. Ett hinder har alltid varit alla olika språk. Jag kan tycka att det är onödigt att översätta spelfodral och foldrar till alla småspråk, exempelvis svenska. Engelska borde vara det gångbara språket, med undantag för spanska och franska.

Undersökningen visade också att 81 procent av de tillfrågade föräldrarna tyckte att det var underhållande att spela med sina barn och medelåldern ligger på 33 år. Attityderna håller sakta på att förändras.

Speltoppen vecka 21

Speltoppen vecka 21 visar att PC-spelet Age of Conan fortsätter att ta spelarna med storm. Är en ny klassiker född? Det sågade Ps3-spelet Haze går starkt under sin första vecka.

Multiformat
1. Age of Conan (PC)
2. GTA 4 (360)
3. GTA 4 (PS3)
4. Guitar Hero 3: Legends of Rock (PS2)
5. Mario Kart Wii (Wii)
6. Haze (PS3)
7. World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)
8. The Sims 2 Kök & badrum (PC)
9. Counter-Strike 1: Anthology (PC)
10. World of Warcraft (PC)
11. Singstar Svenska hits Schlager (PS2)
12. The Sims 2 Fritid (PC)
13. Wii Fit (Wii)
14. Guitar Hero 3: Legends of Rock (Wii)
15. Singstar Summer Party (PS2)
16. Warcraft III Reign Of Chaos (PC)
17. Warcraft III Frozen Throne (PC)
18. Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)
19. World of Warcraft Battlechest (PC)
20. UEFA EURO 2008 (PS2)

PC: 10
PS2: 4
Wii: 3
PS3: 2
360: 1

PC
1. Age of Conan
2. World of Warcraft: The Burning Crusade
3. The Sims 2 Kök & badrum
4. Counter-Strike 1: Anthology
5. World of Warcraft
6. The Sims 2 Fritid
7. Warcraft III Reign Of Chaos
8. Warcraft III Frozen Throne
9. Call of Duty 4: Modern Warfare
10. World of Warcraft Battlechest

Xbox 360
1. GTA 4
2. Guitar Hero 3: Legends of Rock
3. UEFA EURO 2008
4. Half-Life 2: The Orange Box
5. NHL 08
6. Army of Two
7. Halo 3
8. FIFA 08
9. Assassins Creed
10. Call of Duty 4: Modern Warfare

Wii
1. Mario Kart Wii
2. Wii Fit
3. Guitar Hero 3: Legends of Rock
4. Super Mario Galaxy
5. Wii Play
6. Boom Blox
7. The Legend of Zelda: The Twilight Princess
8. Lego Star Wars 1 & 2 The Complete Saga
9. Rayman Raving Rabbids
10. Dancing Stage Hottest Party

PlayStation 2
1. Guitar Hero 3: Legends of Rock
2. Singstar Svenska hits Schlager
3. Singstar Summer Party
4. UEFA EURO 2008
5. GTA San Andreas
6. Singstar Svenska hits
7. Ben 10
8. Singstar Pop Hits Skandinavisk
9. Råttatouille
10. Lego Star Wars 2: The Original Trilogy

PlayStation 3
1. GTA 4
2. Haze
3. Guitar Hero 3: Legends of Rock
4. Gran Turismo 5 Prologue
5. NHL 08
6. Army of Two
7. Singstar
8. FIFA 08
9. Call of Duty 4: Modern Warfare
10. Conan

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros
2. Mario & Sonic at the Olympic Games
3. Pokémon Pearl
4. Mario Kart DS
5. The Legend of Zelda: Phantom Hourglass
6. High School Musical 2 Work This Out
7. The World Ends With You
8. Pokémon Diamond
9. Mario Party DS
10. Super Mario 64 DS

PSP
1. GTA Vice City Stories
2. God of War Chains of Olympus
3. Ratchet & Clank: Size Matters
4. GTA Liberty City Stories
5. Daxter
6. Lego Star Wars 2: The Original Trilogy
7. UEFA EURO 2008
8. Crash Tag Team Racing
9. The Simpsons
10. Loco Roco

Källa: Dataspelsbranschen

tisdag 27 maj 2008

Indy går hem

Gammal är äldst. Trägen vinner. Piskor och dödskallar blir aldrig omoderna. Föga förvånande fick Indiana Jones och Kristalldödskallens rike en smakstart på de svenska biograferna. Den gick genast upp på förstaplatsen och har hittills setts av 127 000 besökare. I USA spelade filmen in 126 miljoner dollar under premiärhelgen, vilket får anses vara riktigt bra.

När det gäller Sverige belyser dock Indys framgångar ett problem för svensk film. Det är nämligen mycket få svenska filmer som går bra nuförtiden, vilket riskerar att leda till färre kvalitetsprodukter framöver då färre lär våga satsa mycket pengar i film. Undantaget heter Arn, som trots sin för svenska förhållanden höga budget väntas gå ihop ekonomiskt. Arn som film var OK. Men mär såg vi senast en riktigt, riktigt bra svensk långfilm?

söndag 25 maj 2008

DVD krossar fortfarande Blu-ray


Indikationerna på att Blu-ray kommer att förbli ett nischformat blir allt starkare. Om inte visar i alla fall filmförsäljningen för hemmabruk i USA under den gångna veckan att det lär bli en lång resa mot ljuset. Blu-ray har bara en titel bland de 20 bäst säljande, trots en markant procentuell ökning från veckan innan.

En förklaring är förstås att många DVD-titlar inte finns tillgängliga på det högupplösta formatet ännu, vilket gör att det är för tidigt att fälla någon dom. Paramount och tidigare HD DVD-exklusiva Universal ska båda börja släppa filmer på Blu-ray (Paramount drog tillbaka sina titlar när de valde HD DVD förra hösten). Men faktum kvarstår: än så länge är det DVD som säljer.

via Engadget HD

torsdag 22 maj 2008

Sonic Unleashed - tillbaka till rötterna?



Sega har alltid ett nytt Sonic-spel under utveckling. Nästa stora Sonic-äventyr är Sonic Unleashed, som släpps till alla format i höst. För femtioelfte gången säger Sonic Team att de vill "gå tillbaka till seriens rötter". Vi har hört detta till leda nu och faktum kvarstår: det har inte släpps ett riktigt bra Sonic-spel sedan Sonic & Knuckles till Mega Drive 1994. Vi har sedan Sonics 3D-debut i det grafiskt mycket imponerande men emellanåt helt ospelbara Dreamcast-spelet Sonic Adventure fått genomlida katastrofer som Sonic Heroes och Sonic the Hedgehog (vars namn sannolikt skulle markera en sorts nystart).

Vad säger att det ska bli annorlunda den här gången? Lite grand ändå. Sonic Unleashed är faktiskt inte ett renodlat 3D-spel. Eftersom det aldrig har släppts ett riktigt bra Sonic-spel i 3D, medan Sega har fortsatt att producera stabila Sonic-spel i 2D till exempelvis Nintendo DS, har kritiken kommit att handla om att speltypen inte fungerar i tredimensionella miljöer. Denna kritik tycks Sega nu ha lyssnat på. Men av trailern att döma ser förändringarna inte ut att bli särskilt radikala. Och vi lär få fortsätta att dras med den vedervärdiga musiken.

Jag håller inte med om att 3D är det främsta problemet. Jag är övertygad om att det går att göra ett bra Sonic-spel i 3D. Det är inte här problemen har funnits de senaste 10 åren. De tredimensionella Sonic-spelen har helt enkelt inte varit bra i någon aspekt. Kameran har levt sitt eget liv (vilket är värdelöst när det handlar om ett spel med höga farter), kvaliteten på banorna har varit mycket varierande, musiken har varit usel, det har saknats roliga bossfajter, sidokaraktärer har tagit upp för mycket plats... Det finns massor att anmärka på och inget har egentligen med 3D i sig att göra.

Musiken i de gamla spelen var alltid mycket bra. Begränsningen i de svarta Mega Drive-kassetterna gjorde att den rockmusik som Yuji Naka uppenbarligen gillar inte kunde användas. Så snart detta "problen" var överkommet med den nya tekniken, fick vi skränig, värdelös rock. Och Sonic fick en röst som bara kan tillhöra en bortskämd snorunge på den amerikanska västkusten. Bosstriderna har helt kommit på skam. Det fanns några stycken halvbra bossfajter i Sonic Adventure. I de gamla Sonic-spelen var de en självklar avslutning på varje bana. Stora, pampiga men inte nödvändigtvis svåra bossar bara skulle besegras innan spelaren kunde gå vidare. Det var en del av spelidén.

Jag är försiktigt optimistisk inför Sonic Unleashed. Det kan bli bättre än det vi sett de senaste tio åren. Tyvärr säger det inte särskilt mycket.

Slutbossen i Mega Drive-spelet Sonic the Hedgehog 2, fortfarande ett av de bästa spelen genom tiderna, krävde både tålamod och lite taktik. Liknande bossfajter har saknats i Sonics tredimensionella äventyr.

Bilder ur Silent Hill: Homecoming

I september är det tänkt att det spel som tidigare hette Silent Hill 5 men numera har fått namnet Silent Hill: Homecoming ska släppas till Xbox 360 och PlayStation 3. Nedan följer några nya bilder ur det kommande skräckspelet. De säger egentligen inte så mycket i nuläget, men vi ser i alla fall ut att åter få stifta bekantskap med ansiktslösa sjuksköterskor. Bara det lovar ju gott.



Speltoppen vecka 20

Som vanligt stooor PC-dominans på den svenska topplistan. Rykten om PC-spelens död är, åtminstone i Sverige, kraftigt överdrivna...

Multiformat
1. GTA 4 (PS3)
2. GTA 4 (360)
3. Mario Kart Wii (Wii)
4. Wii Fit (Wii)
5. World of Warcraft (PC)
6. Guitar Hero 3: Legends of Rock (PS2)
7. Warcraft III Frozen Throne (PC)
8. World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)
9. Guitar Hero 3: Legends of Rock (Wii)
10. Singstar Svenska hits Schlager (PS2)
11. The Sims 2 Kök & badrum (PC)
12. The Sims 2 Fritid (PC)
13. Warcraft III Reign Of Chaos (PC)
14. Guitar Hero 3: Legends of Rock (360)
15. Counter-Strike 1: Anthology (PC)
16. Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)
17. Assassins Creed (PC)
18. Super Mario Galaxy (Wii)
19. Singstar Summer Party (PS2)
20. Counter-Strike Source (PC)

PC: 10
Wii: 4
PS2: 3
360: 2
PS3: 1

PC
1. World of Warcraft
2. Warcraft III Frozen Throne
3. World of Warcraft: The Burning Crusade
4. The Sims 2 Kök & badrum
5. The Sims 2 Fritid
6. Warcraft III Reign Of Chaos
7. Counter-Strike 1: Anthology
8. Call of Duty 4: Modern Warfare
9. Assassins Creed
10. Counter-Strike Source

Xbox 360
1. GTA 4
2. Guitar Hero 3: Legends of Rock
3. Half-Life 2: The Orange Box
4. UEFA EURO 2008
5. Halo 3
6. Call of Duty 4: Modern Warfare
7. Transformers The Game
8. Assassins Creed
9. Rayman Raving Rabbids
10. Perfect Dark Zero

Wii
1. Mario Kart Wii
2. Wii Fit
3. Guitar Hero 3: Legends of Rock
4. Super Mario Galaxy
5. Boom Blox
6. Call of Duty 3
7. Dragon Quest Swords: The Masked Queen and the Tower of Mirrors
8. The Legend of Zelda: The Twilight Princess
9. Mario & Sonic at the Olympic Games
10. Dancing Stage Hottest Party

PlayStation 2
1. Guitar Hero 3: Legends of Rock
2. Singstar Svenska hits Schlager
3. Singstar Summer Party
4. Gudfadern
5. UEFA EURO 2008
6. Råttatouille
7. Lego Star Wars: The Video Game
8. Singstar Svenska hits
9. Lego Star Wars 2: The Original Trilogy
10. Guitar Hero 2 Rock the 80´s

PlayStation 3
1. GTA 4
2. Guitar Hero 3: Legends of Rock
3. Virtua Tennis 3
4. Gran Turismo 5 Prologue
5. Assassins Creed
6. Call of Duty 4: Modern Warfare
7. Virtua Fighter 5
8. Conan
9. Army of Two
10. Singstar

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros
2. Mario & Sonic at the Olympic Games
3. Pokémon Diamond
4. Pokémon Pearl
5. Ace Attorney Apollo Justice
6. Mario Kart DS
7. The World Ends With You
8. High School Musical 2 Work This Out
9. The Legend of Zelda: Phantom Hourglass
10. Mario Party DS

PSP
1. GTA Vice City Stories
2. God of War Chains of Olympus
3. Ratchet & Clank: Size Matters
4. GTA Liberty City Stories
5. Patapon
6. NHL 07
7. UEFA EURO 2008
8. Crash of the Titans
9. Daxter
10. Lego Star Wars 2: The Original Trilogy


Källa: Dataspelsbranschen

onsdag 21 maj 2008

Vad är framtidens filmformat?


Det pratas mycket framtid bland filmentusiaster nu. Kampen mellan "framtidens filmformat" HD DVD och Blu-ray har avgjorts. Platt-TV har varit en poppis julklapp två år i rad nu. Nu är väl alla mogna för film i HD? Kanske inte ändå. Just nu finns det nämligen ingenting som tyder på att Blu-ray kommer att ta över efter DVD.

När vi ska spå framtiden har vi för vana att titta i backspegeln för att få råd. Vi vill veta hur det gick förra gången. Vi såg kampen mellan Betamax och VHS. VHS vann och blev standard. Vi såg också kampen mellan VHS och Laserdisc (de förträffligt stora skivorna). DVD tog över efter VHS mycket tack vare helt nya funktioner och blev standard i västvärlden (i öst har VCD klängt sig kvar länge, emellertid kan nog DVD anses vara standard i dag). Att kampen mellan HD DVD och Blu-ray borde leda till en segrare och därmed ett nytt standardformat skulle därmed kunna anses självklart. Det vi ser i dag tyder dock på att Blu-ray mycket väl kan komma att bli ett nischformat, något för cineaster och filmentusiaster som inte nöjer sig med sketna DVD-skivor utan vill dra full nytta av sina hemmabioanläggningar. Vi är nämligen långt ifrån den "mass adaptation" som Blu-ray-lägret hoppats på.

Detta borde inte vara någon nyhet. Redan innan kampen mellan de två HD-formaten avgjordes, spådde analytiker att det skulle komma att dröja till 2012 innan det segrande HD-formatet, vilket det än blev, skulle sälja bättre än DVD. Det är fyra år dit i dag. Man räknade alltså med en mycket långsam utfasning av DVD-formatet. Frågan är dock om vanliga svenssons ens kommer att vilja ersätta sina DVD-spelare med ett lagringsmässigt likartat format (det vill säga film på en skiva) när nedladdningsmöjligheterna sannolikt kommer att vara överlägsna dagens om fyra år? Microsoft arbetar hårt med nedladdning via Xbox Live och vem vet vad filmbolagen hittar på om Blu-ray fortsätter att gå knackigt?


Vad är då nästa steg?
Är det film på skiva? Inte nödvändigtvis. Jag kan lika gärna tänka mig film på något som liknar ett SD-minne (filmförpackningarna skulle således kunna se ut ungefär som spelförpackningarna till Nokias speltelefon N-Gage på bilden ovan, knappt 15 x 10 cm och med samma tjocklek som ett vanligt DVD-fordral). Jag har nämligen svårt att acceptera att det fysiska filmformatet bara kommer att dö ut. Att spå i framtiden är vanskligt och det blir väldigt ofta helt fel. När Internet blev tillgängligt för vanligt folk dödförklarades både böcker och tidningar. Ändå säljs der mer böcker än någonsin tidigare och antalet tidningar och livstilsmagasin blev bara större. Vi köper ju böcker med hjälp av Internet i dag!

Är det nedladdning, då? För den som vill hyra en film en kväll är nedladdning utmärkt. För många som inte betraktar sig som filmentusiaster utan som bara vill ha tillgång till nya filmer snabbt är det också ett bra alternativ. Men för alla som inte har intresset eller kunskaperna, som din mamma eller moster, lär film i en plastförpackning leva kvar, oavsett om lagringsmediet är skiva, SD-kort eller något annat. Inte heller för alla som faktiskt vill ha sina favoritfilmer i fina utgåvor uppradade i sin filmhylla är nedladdning ett seriöst alternativ. Vi kommer även i framtiden vara benägna att lägga ut summor som andra skulle skratta åt för att få våra favoritfilmer i bästa möjliga och snyggaste utgåva. Och jag vill tro att vi är ganska många där ute...

Jake Gyllenhaal spelar prins


Det blir Jake Gyllenhaal (Brokeback Mountain, Zodiac, Jarhead) som får äran att spela huvudrollen som prinsen i filmatiseringen av TV- och datorspelet Prince of Persia Sands of Time. Den kvinnliga huvudrollen kommer att spelas av Gemma Arterton (främst känd från TV men också aktuell i den kommande Bondfilmen) och regissör är Mike Newell (Harry Potter och den Flammande bägaren).

Prince of Persia är en spelserie som faktiskt, till skillnad från många filmatiserade spel, har chansen att fungera rätt bra på vita duken.

tisdag 20 maj 2008

Cusack hjälte i "2012"

John Cusack, senast känd från Mikael Håfströms halvhyggliga film 1408, är aktuell för huvudrollen i Roland Emmerichs kommande katastroffilm 2012. Cusack sägs förhandla om hjälterollen, en pappa som ska rädda sin familj undan en hotande naturkatastrof.

Det är knappast en slump att Emmerich nu väljer naturkatastrof som tema för sin nästa katastroffilm, med tanke på hur het frågan om global uppvärmning är just nu. Tidigare har vi sett jorden (eller rättare sagt USA) hotas av utomjordingar (Independence Day) och kyligt väder (Day after Tomorrow). Independence Day hade sina stunder tack vare charmiga karaktärer, Day after Tomorrow var däremot enbart fånig.

En notis i sammanhanget är att en datoranimerad sekvens ur filmen Day after Tomorrow faktiskt användes i Al Gores film En obehaglig sanning. Emmerich har inte gett några kommentarer huruvida han kommer att använda sig av scener ur Al Gores film i sin egen för specialeffekternas skull.

söndag 18 maj 2008

Postal får nobben

Uwe Bolls kommande film Postal skulle gå upp på amerikanska biografer samtidigt som Indiana Jones och Kristalldödskallens rike för att ta uppmärksamhet från storfilmen med Harrison Ford. Nu blir det inte så. Av de 1500 biografer som skulle visa filmen har nästan alla beslutat att ge tusan i det. Bara fyra (!) biografer kommer att visa filmen, vilket i praktiken innebär att den släpps direkt på DVD.

Boll är som vanligt upprörd och kallar det en "bojkott". Han menar att biograferna är "rädda" för filmens "politiska innehåll". Med tanke på att Uwe Bolls filmer alltid går med förlust, är de säkert rädda. Rädda för att kasta pengar i sjön.

torsdag 15 maj 2008

Xbox 360 firar 10 miljoner i USA


Xbox 360 har uppnått den lite magiska siffran tio miljoner sålda enheter i USA (med sålda menas vanligtvis i sådana här sammanhang sålda till affär). Totalt har Microsofts konsol sålt i 19 miljoner exemplar världen över. Detta understryker hur viktig den amerikanska marknaden är för företaget.

Sämre har det gått i Europa (även om Sverige faktiskt är ett undantag) och betydligt sämre i Japan, där Microsoft för andra gången fått se sig dumpade. Exakta försäljningssiffror för Wii och PlayStation 3 finns inte i nuläget, men senast var Wii i trygg ledning globalt sett.

Idén att den som först når tio miljoner sålda enheter världen över också vinner konsolgenerationen har inte riktigt visat sig stämma den här gången. Microsoft får glädjas åt förstaplatsen i USA så länge och åt sina 12 miljoner Xbox Live-kunder.

Speltoppen vecka 19

Spelförsäljningen för vecka 19 ser ungefär ut som förra veckans lista. Noterbart är att både Gears of War och Halo 3 fortfarande ligger kvar på topp 10 över bäst säljande spel till Xbox 360. Man kunde tro att alla redan hade köpt dem vid det här laget... Nu börjar också det obligatoriska fotbolls-EM-spelet att sälja.

Multiformat
1. GTA 4 (360)
2. GTA 4 (PS3)
3. Mario Kart Wii (Wii)
4. Wii Fit (Wii)
5. Guitar Hero 3: Legends of Rock (PS2)
6. World of Warcraft (PC)
7. Counter-Strike 1: Anthology (PC)
8. The Sims 2 Kök & badrum (PC)
9. Singstar Svenska hits Schlager (PS2)
10. World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)
11. Guitar Hero 3: Legends of Rock (Wii)
12. Guitar Hero 3: Legends of Rock (360)
13. Singstar Summer Party (PS2)
14. GTA San Andreas (PS2)
15. Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)
16. Warcraft III Reign Of Chaos (PC)
17. Super Mario Galaxy (Wii)
18. Assassins Creed (PC)
19. Warcraft III Frozen Throne (PC)
20. The Sims 2 Fritid (PC)

PC: 9
Wii: 4
PS2: 4
360: 2
Ps3: 1

PC
1. World of Warcraft
2. Counter-Strike 1: Anthology
3. The Sims 2 Kök & badrum
4. World of Warcraft: The Burning Crusade
5. Call of Duty 4: Modern Warfare
6. Warcraft III Reign Of Chaos
7. Assassins Creed
8. Warcraft III Frozen Throne
9. The Sims 2 Fritid
10. Counter-Strike Source

Xbox 360
1. GTA 4
2. Guitar Hero 3: Legends of Rock
3. Assassins Creed
4. Call of Duty 4: Modern Warfare
5. Halo 3
6. Army of Two
7. Gears of War
8. UEFA EURO 2008
9. Mass Effect
10. Rainbow Six Vegas 2

Wii
1. Mario Kart Wii
2. Wii Fit
3. Guitar Hero 3: Legends of Rock
4. Super Mario Galaxy
5. Rayman Raving Rabbids
6. The Legend of Zelda: The Twilight Princess
7. Call of Duty 3
8. AMF Bowling: Pinbusters!
9. Wii Play
10. Mario & Sonic at the Olympic Games

PlayStation 2
1. Guitar Hero 3: Legends of Rock
2. Singstar Svenska hits Schlager
3. Singstar Summer Party
4. GTA San Andreas
5. Singstar Svenska hits
6. Lego Star Wars: The Video Game
7. UEFA EURO 2008
8. Råttatouille
9. The Simpsons
10. Guitar Hero 2

PlayStation 3
1. GTA 4
2. Guitar Hero 3: Legends of Rock
3. Assassins Creed
4. Gran Turismo 5 Prologue
5. Virtua Tennis 3
6. Singstar
7. Army of Two
8. Call of Duty 4: Modern Warfare
9. Uncharted Drake´s Fortune
10. Sega Rally

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros
2. Mario Kart DS
3. Pokémon Diamond
4. Pokémon Pearl
5. The Legend of Zelda: Phantom Hourglass
6. Mario & Sonic at the Olympic Games
7. The World Ends With You
8. Lego Star Wars 1 & 2 The Complete Saga
9. Nintendogs: Dalmatian & Friends
10. Ace Attorney Apollo Justice

PSP
1. GTA Vice City Stories
2. Ratchet & Clank: Size Matters
3. GTA Liberty City Stories
4. God of War Chains of Olympus
5. Patapon
6. Tekken Dark Resurrection
7. Lego Star Wars 2: The Original Trilogy
8. Loco Roco
9. The Simpsons
10. Daxter

Källa: Dataspelsbranschen

måndag 12 maj 2008

Kung bland boxar

Samlingsboxen av Six Feet Under som finns att köpa på tyska Amazon måste tillhöra de snyggaste hittills. Bara fantasin sätter gränserna...

lördag 10 maj 2008

Video ur Gears of War 2 släppt

Nu har en in-game-video från Gears of War 2 visats. Och det ser som väntat inte särskilt dåligt ut... Uppföljaren lovar att leverera minst lika blytung action som den populära föregångaren. Gears of War 2 har planerad release den 28 november.

fredag 9 maj 2008

BioShock blir film

Det hyllade och kritikerrosade undervattensäventyret BioShock (PC, Xbox 360) blir av allt att döma film. Regissör uppges bli Gore Verbinski, som regisserat Pirates of the Caribbean-filmerna, och manusförfattare John Logan (The Aviator).

Storyn och miljöerna från spelet är som gjorda för att utgöra grunden i en mäktig och riktigt intressant film, om manusförfattaren bara vågar ta ut svängarna lite och lägga till en del egna element. Den goda nyheten är att Uwe Bolls namn inte har nämnts någonstans. Det bäddar för att filmen i alla fall lär bli värd att se. På minussidan finns den påtänkta Halo-filmen i färskt minne, en film som kunde ha blivit en riktigt stor succé om den släppts i närhet till releasen av Halo 3 i höstas. Det projektet lades i stället ned.

torsdag 8 maj 2008

Speltoppen vecka 18

Föga förvånande hoppar Grand Theft Auto IV direkt upp på de två första platserna över den svenska spelförsäljningen. Räkna med att spelet lär ligga däromkring ett tag. Även Nintendos balansbräda Wii Fit säljer.


Multiformat
1. GTA 4 (360)
2. GTA 4 (PS3)
3. Mario Kart Wii (Wii)
4. Wii Fit (Wii)
5. Guitar Hero 3: Legends of Rock (PS2)
6. The Sims 2 Kök & badrum (PC)
7. Singstar Summer Party (PS2)
8. Singstar Svenska hits Schlager (PS2)
9. World of Warcraft (PC)
10. Guitar Hero 3: Legends of Rock (Wii)
11. Counter-Strike 1: Anthology (PC)
12. World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)
13. Guitar Hero 3: Legends of Rock (360)
14. Super Mario Galaxy (Wii)
15. The Sims 2 Fritid (PC)
16. Lego Star Wars: The Video Game (PS2)
17. Guitar Hero 3: Legends of Rock (PS3)
18. Assassins Creed (PC)
19. New Super Mario Bros (DS)
20. Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

PC: 7
Wii: 4
PS2: 4
360: 2
PS3: 2
DS: 1

PC
1. The Sims 2 Kök & badrum
2. World of Warcraft
3. Counter-Strike 1: Anthology
4. World of Warcraft: The Burning Crusade
5. The Sims 2 Fritid
6. Assassins Creed
7. Call of Duty 4: Modern Warfare
8. Warcraft III Reign Of Chaos
9. Warcraft III Frozen Throne
10. Battlefield 2

Xbox 360
1. GTA 4
2. Guitar Hero 3: Legends of Rock
3. Army of Two
4. UEFA EURO 2008
5. Assassins Creed
6. Call of Duty 4: Modern Warfare
7. Halo 3
8. FIFA 08
9. Rainbow Six Vegas 2
10. Gears of War

Wii
1. Mario Kart Wii
2. Wii Fit
3. Guitar Hero 3: Legends of Rock
4. Super Mario Galaxy
5. Rayman Raving Rabbids
6. The Legend of Zelda: The Twilight Princess
7. Dancing Stage Hottest Party
8. Call of Duty 3
9. Mario & Sonic at the Olympic Games
10. Mario Party 8

PlayStation 2
1. Guitar Hero 3: Legends of Rock
2. Singstar Summer Party
3. Singstar Svenska hits Schlager
4. Lego Star Wars: The Video Game
5. Singstar Svenska hits
6. UEFA EURO 2008
7. GTA San Andreas
8. Råttatouille
9. Lego Star Wars 2: The Original Trilogy
10. Buzz: The Mega Quiz

PlayStation 3
1. GTA 4
2. Guitar Hero 3: Legends of Rock
3. Gran Turismo 5 Prologue
4. Army of Two
5. Assassins Creed
6. UEFA EURO 2008
7. Call of Duty 4: Modern Warfare
8. Singstar
9. FIFA 08
10. Virtua Tennis 3

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros
2. Mario Kart DS
3. Pokémon Pearl
4. Pokémon Diamond
5. Mario & Sonic at the Olympic Games
6. The Legend of Zelda: Phantom Hourglass
7. Lego Star Wars 1 & 2 The Complete Saga
8. Nintendogs: Dalmatian & Friends
9. Spectrobes
10. The World Ends With You

PSP
1. GTA Vice City Stories
2. Ratchet & Clank: Size Matters
3. God of War Chains of Olympus
4. Patapon
5. GTA Liberty City Stories
6. Tekken Dark Resurrection
7. Worms Open Warfare 2
8. Crash of the Titans
9. UEFA EURO 2008
10. Daxter

Källa: Dataspelsbranschen

Blu-ray går dåligt

Det går inget vidare för Blu-ray. När Toshiba lade ned HD DVD antog många att försäljningen av Blu-ray-spelare och -filmer skulle ta fart på allvar. Formatkriget var ett hinder för konsumenten, sades det, och nu var det hundret undanröjt. HD DVD var i praktiken dött den 4 januari när Warner beslöt att enbart stödja Blu-ray.

Försäljningen av Blu-ray-spelare på den stora amerikanska marknaden sjönk dock med 40 procent mellan januari och februari för att sedan bara öka med ynka två procent mellan februari och mars. Siffrorna är så låga att de inte har offentligjorts.

Folk fortsätter att köpa DVD-filmer och har i allt högre utsträckning börjat köpa uppskalningsbara DVD-spelare. Kravet på inspelningsbarhet kan också bidra till att Blu-ray, som ännu saknar den funktionen, inte attraherar vanliga konsumenter. Priserna på både spelare och filmer avskräcker. Den svenska försäljningen har inte ens kommit igång. Under årets första månader såldes endast drygt 2000 Blu-ray-spelare i Sverige. Sverige ligger dessutom märkbart över USA prismässigt. Få amerikaner skulle betala mellan 250 och 300 kronor för en Blu-ray-film. Uppenbarligen är det också få svenskar som är villiga att betala sådana priser.

Nedladdningsbar HD-film sägs av vissa vara framtiden. Det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser, men kanske är det så att DVD blir det sista mainstreamformatet för film på skiva.

tisdag 6 maj 2008

Terminator 4 för barn?


Det har gått utför sedan Terminator 2: Judgment Day. Kanske var filmen för bra för sitt eget bästa. Terminator 3: Rise of the Machines var en bra film, men nådde inte alls magin i James Camerons uppföljare. Sedan dess har det spekulerats fram och tillbaka om vad som ska hända med framtida uppföljare och serier. Nu visas Terminator: The Sarah Connor Chronicles i TV3, en serie som är ännu ett sätt att mjölka ur Terminator-franchisen.

Vad värre är: Variety har avslöjat att den fjärde Terminator-filmen, Terminator Salvation: The Future Begins (vad fan är det för titel, förresten?), kommer att ha en PG13-rating vilket i Sverige innebär att 7-åringar får se filmen i målsmans sällskap. Adam Sandler-nivå, typ. Risken är stor att det blir Transformers-nivå på det hela, dvs. tora fåniga klunsar som gör saker tillsammans. Lita i alla fall på att det kommer att finnas actionfigurer redo till filmens premiär.

Det enda positiva som går att hitta just nu är att Christian Bale gör rollen som John Connor. Men det kanske inte hjälper. Den 29 maj 2009 har filmen svensk premiär.

söndag 4 maj 2008

Batman: The Dark Knight

Nya Batman-filmen, Christopher Nolans The Dark Night, närmar sig. Njut av trailern så länge.

lördag 3 maj 2008

Blu-ray till Xbox 360 trots allt?

Nu surrar det återigen rykten om en Blu-ray-spelare till Xbox 360. Pegatron Technology säger sig ha vunnit dragkampen om att få tillverka en Xbox 360 med integrerad Blu-ray-spelare. Det skulle alltså inte handla om en add on som i fallet med den HD DVD-drive som Microsoft släppte till sin konsol för en billig penning utan en helt ny Xbox 360.

Microsoft har hela tiden förnekat att de har en Blu-ray-spelare på gång till Xbox 360, men ryktet har inte försvunnit. Nu stärks det i stället. Det förefaller för undertecknad en aning märkligt att släppa en helt ny Xbox 360 igen, särskilt som Blu-ray-spelaren inte kan användas för spel då 20 miljoner maskiner där ute innehåller en sketen DVD-drive. Å andra sidan kan det vara ett vettigt beslut för att hänga med konkurrenten Sony. IOch vi vet att Microsoft inte är sena att ändra gamla beslut för att följa med utvecklingen. Sedan HD DVD lade näsan i vädret och Sony sänkte priset på PlayStation 3, har försäljningen av PS3 ökat markant. Däremot - till branschens besvikelse - har inte försäljningen av Blu-ray-spelare eller Blu-ray-filmer ökat.

Detta är dock i skrivande stund fortfarande ett rykte. Senast i höst vet vi om det blir en helt ny Xbox 360 med inbyggd Blu-ray-drive, en Blu-ray-drive vid sidan om eller ingetdera. Produkten sägs nämligen vara planerad för release någon gång under tredje kvartalet 2008.

torsdag 1 maj 2008

Tom Cruise gör Ethan Hunt igen?


Tom Cruise arbetar för att få göra en fjärde Mission: Impossible-rulle. Cruise och Paramount har inte dragit jämnt, vilket ledde till att Cruises produktionsbolag fick fingret för några år sedan. Men alla vet förstås vilka pengar som går att tjäna på en ny Mission: Impossible-film. Nu sägs det därför att så fort Paramount har godkänt manuset, sätter arbetet med filmen igång.

M:I har hållit varierande kvalitet. Första filmen var helt OK, andra var ärligt talat rätt kass och den tredje filmen var nära nog superb. Förhoppningarna om en ännu bättre fjärde film har härmed väckts.

GTA IV sätter rekord direkt

Föga förvånande började GTA IV med att sätta rekord direkt. Spelet såldes i sammanlagt 609 000 exemplar under första dagen i Storbritannien, ett märkbart bättre rekord än det tidigare som hölls av GTA: San Andreas (501 000).

Det är inte så konstigt att det säljer bra eftersom det släppts på flera format, kanske någon invänder. Då ska man veta att GTA IV sålde bättre på Xbox 360 under första dagen än vad Halo 3 lyckades med. Det säger något om spelets popularitet - och då har vi ännu inte fått några siffror från resten av världen.